walec
Maturzysta: walec i przekrój płaszczyzny 
przez dowolny punkt A okręgu górnej podstawy walca poprowadzono przekrój płaszczyzna
zawierajacą oś walca. W dolnej podstawie walca poprowadzono średnicę BC, prostopadła do
przekroju osiowego. Promień podstawy walca ma długosc r oraz kąt BAC =α , gdzie α(0,
Wykonaj rysunek i oblicz objętość. Proszę o pomoc
| | r3π | |
wyszło mi |
| jednak w odp jest inny wynik. Jest jeszcze pierwiastek z tangensem |
| | tg (α/2) | |
w liczniku
proszę o pomoc
27 mar 22:06
Anna: pomagam
27 mar 22:49
Anna:

Dane: r, α , V = ? V = πr
2h
Z ΔADO : h
2 + r
2 = h
12
h
2 = h
12 − r
2
| | r | | α | | | |
V = πr2 * |
| *√1−tg2 |
| = |
| |
| | | | 2 | | | |
27 mar 23:07
Maturzysta:

wszystko sie zgadza

lecz skad wiesz ze taki bedzie rysunek a nie np taki :
27 mar 23:14
Reaven: "przez dowolny punkt A okręgu górnej podstawy walca" wiec punkt A nie moze byc na srodku górnej
podstawy
27 mar 23:24
Anna:
27 mar 23:29
: a w ktorym miejscu przekroj zawiera os?
14 kwi 23:33
Basia:

skoro ma przechodzić przez oś walca i punkt na okręgu musi być tożsamy z przekrojem osiowym i
jest po prostu prostokątem
14 kwi 23:58
Basia:
okręgu Reaven; nie koła
15 kwi 00:00
Basia:

ale dalej oczywiście będzie ten trójkąt, który narysowała
Anna 
A zaznaczamy tak dla wygody; przecież zawsze mogę walce obrócić
Przekrój to ten niebieski prostokąt
15 kwi 01:48
Basia:

a ten rysunek już powinien rozwiać wszystkie wątpliwości
15 kwi 02:30