help
Niunia: długosc trzech krawedzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzącą ciąg
geometryczny o sumie 19. objetosc prostopadloscianu jest rowna 216. wyznacz pole powierzchni
calkowitej tego prostopadloscianu.
27 mar 21:39
Eta:
a,b,c −− wymiary prostopadościanu , a,b, c >0
tworzą ciąg geom, => b2=a*c
V= a*b*c => a*b*c= 216 podstawiasz za b2=a*c
b2*b= 216 => b3= 216 =< b= 6
to a*c= 62 = 36 i a+b+c= 19 => a+c= 19−6=13 => a= 13−c
zatem: (13−c)*c= 36 => c2 −13c +36=0 Δ=.......
dokończ, pamiętając ,że a,b, c >0
po wyznaczeniu a, b, c
Pc= 2( a*b+a*c+b*c) =.......
27 mar 21:49