wykonaj dzielenie. Wynik w postaci nieskracalnego ułamka algebraicznego
POMOCYYYYYY:
2x2+3x−2/2x3+x2+6x+3 : 4x2−1/4x2+4x+1
27 mar 21:14
tom: napisz to po ludzku
27 mar 21:34
Eta:
2x
2 +3x −2 Δ=25
√Δ=5 x
1=
12 v x
2= −2
to 2x
2+3x −2 = 2( x+2)( x −
12)= ( x+2)(2x −1)
2x
3+x
2 +6x +3= x
2( 2x+1) +3( 2x+1)= (2x+1)(x
2+3)
4x
2−1= ( 2x+1)(2x−1)
4x
2+4x+1= ( 2x+1)
2 = ( 2x+1)(2x+1)
dzielenie ułamków , to mnożenie przez odwrotność drugiego:
otrzymasz:
| | (x+2)(2x−1) | | (2x+1)(2x+1) | |
|
| * |
| =
|
| | (2x+1)(x2+3) | | (2x+1)(2x−1) | |
poskracaj , ........ i podaj wynik
i napisz założenie: x≠ −
12 i x≠
12
27 mar 21:34
Eta:
Myślę ,że ja "po ludzku" odczytałam
27 mar 21:36
POMOCYYYYYY: Dziękuje bardzo
27 mar 22:03
POMOCYYYYYY: Eta:
w drugiej linijce jest "to 2x
2+3x−2 = 2..... z kąt się wzięła ta dwójka
27 mar 22:20
Eta:
rozkład trójmianu na czynniki
y= ax2 +bx+c = a( x−x1)(x −x2)
skoro x1= −2 x2 = 12 i a=2
to 2( x+2)(x −12) = ( x+2)( 2x −1)
27 mar 23:01
POMOCYYYYYY: tak już wiem

sprawdziłem to ale i tak dzięki za pomoc i zainteresowanie
27 mar 23:10