trygonometria
Maturzysta: Bardzo proszę o pomoc w dokończeniu równanie trygonometryczne
rozwiąż równanie
(x−3)
2*|sinx|=sinx w zbiorze <0, 2π>
zacząłem tak
|sinx|=sinx bo w tym zbiorze tak jest
sinx((x−3)
2−1)=0
sinx=0 lub x
2−6x+8=0
x=0 lub x= 2π lub x=4 lub x=2
jednak w odpowiedziach nie ma 4 w rozwiazaniach, reszta si zgadza. Proszę o pomoc
27 mar 20:57
Godzio:
sinx = |sinx| tylko w przedziale <0,π>
27 mar 21:00
Maturzysta: faktycznie

zaraz spróbuje poprawić
27 mar 21:05
Maturzysta: w podpowiedz jest zr równanie ma tylko wtedy rozwiazanie gdy x≥0 dlaczego

mozesz mi
wyjaśnić

prosze
27 mar 21:15
Maturzysta: ?
27 mar 21:28
Maturzysta:
27 mar 21:36
Dziaku: Tu chyba chodzi o cwiartki na ukladzie wspolrzednym.
| | π | |
Cw I (0, |
| ) −−> wszystkie dodatnie (sin, cos, tg, ctg) |
| | 2 | |
| | π | |
Cw II ( |
| , π) −−> Tylko sin dodatni reszta ujemna |
| | 2 | |
| | 3 | |
Cw III ( π , |
| π) −−> Tylko tg i ctg dodatni reszta ujemna |
| | 2 | |
| | 3 | |
Cw IV ( |
| π , 2π) −−> tylko cos dodatni |
| | 2 | |
Masz przedzial cw I wiec sin x = |sin x|
27 mar 21:44
Dziaku: Dlatego w podpowiedzi masz ze z ≥ 0 bo to cw I czyli sin dodatni
27 mar 21:45
Maturzysta: no tak, ale w treści jest że x <0, 2π>
27 mar 21:50
Dziaku: To w takim razie nie masz scislych warunkow czyli odp powiny byc 2
27 mar 21:51
Nikka: Ja bym rozważyła dwa przypadki zgodnie z def. wartości bezwzględnej.
(x−3)
2sinx = sinx dla x∊<0,π>
(x−3)
2*(−sinx) = sinx dla x∊(π, 2π>
przekształcenia umiesz zrobić jak przypuszczam....

z pierwszego równania otrzymamy x=0, x=π, x=2, x=4∉<0,π> (4 odrzucamy)
z drugiego x=2π (równanie kwadratowe nie ma rozwiązania bo Δ<0)
Ostatecznie x∊{0,2,π, 2π}
...tylko, że jeszcze π mi wyszło
27 mar 21:57
Maturzysta: już sobie poradziłem, dzięki wszystkim za pomoc
27 mar 21:59
on:

ββββββββββββββββββββ
27 mar 23:11