Rownanie wykladnicze z parametrem
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
x2 − (2m − 1)x − 3(4m−1 − 2m−2) = 0, ma dwa pierwiastki rzeczywiste roznych znakow.
Zalozenia wg. mnie: to tylko Δ>0 i x1 * x2 < 0, ale cos mi nie wychodzi.
27 mar 20:16
Julek:
1)
Δ > 0
(2
m − 1)
2 + 12(4
m−1 − 2
m−2) > 0
2)
x1*x2 < 0
3(4
m−1 − 2
m−2) > 0
Rozwiązujesz i masz
27 mar 20:49
Godzio: | | 22m | | 2m | | 3 | |
−3(4m−2 − 2m−2) = −3( |
| − |
| ) = − |
| (22m − 2m) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2
m = t
| | 3 | |
x2 − (t−1)x − |
| (t2 − t) = 0 |
| | 4 | |
proponuje na początek tak zrobić łatwiej się liczy
27 mar 21:03
ambrell: | | 22m | | 2m | | 3 | |
−3(4m−2 − 2m−2) = −3( |
| − |
| ) = − |
| (22m − 2m)
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2
m = t
| | 3 | |
x2 − (t−1)x − |
| (t2 − t) = 0
|
| | 4 | |
Δ = t
2 − 2t + 1 + 3(t
2 − t) = t
2 − 2t + 1 + 3t
2 − 3t = 4t
2 − 5t + 1 > 0
4t
2 − 5t + 1 > 0
Δ = 9
| | 1 | |
t = |
| = 2m => 2−2 = 2m −2 = m
|
| | 4 | |
t = 1 = 2
m => m = 0
m∊(−∞, −2) ∪ (0,∞)
x
1 * x
2 < 0
−3(t
2−t) < 0
t
2 − t > 0
t(t−1) > 0
t = 0 v t = 1
t = 0 = 2
m => sprzeczne
t = 1 = 2
m => m = 0
m∊(0,∞)
Odp.
m ∊ (0,∞)
27 mar 21:18
km: | | 22m | | 2m | | 3 | |
−3(4m−2 − 2m−2) = −3( |
| − |
| ) = − |
| (22m − 2m)
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2
m = t
| | 3 | |
x2 − (t−1)x − |
| (t2 − t) = 0
|
| | 4 | |
Δ = t
2 − 2t + 1 + 3(t
2 − t) = t
2 − 2t + 1 + 3t
2 − 3t = 4t
2 − 5t + 1 > 0
4t
2 − 5t + 1 > 0
Δ = 9
| | 1 | |
t = |
| = 2m => 2−2 = 2m −2 = m
|
| | 4 | |
t = 1 = 2
m => m = 0
m∊(−∞, −2) ∪ (0,∞)
x
1 * x
2 < 0
−3(t
2−t) < 0
t
2 − t > 0
t(t−1) > 0
t = 0 v t = 1
t = 0 = 2
m => sprzeczne
t = 1 = 2
m => m = 0
m∊(0,∞)
Odp.
m ∊ (0,∞)
27 mar 21:18
ambrell: ale nie wiem czy dobrze
27 mar 21:18
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Dobrze.. Dziekuje ^
27 mar 23:05
dom: Ok
28 wrz 19:55