matematykaszkolna.pl
maja: maja: Równanie i nierówność z wartością bezwzględną 1 a) / 6 - x / + / --- x - 3 / = 3 2 b) 2/ x - 4 / + / 3x - 12 / < lub równe 4 + / 8 - 2x / Nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi. Szkołę kończyłam jakieś 15 lat temu i wszystko już uleciało z mojej głowy.Przez dwie godziny próbowałam to zrozumieć, ale nic nie rozumiem. Byłabym bardzo wdzięcna jakby ktoś opisał mi co po kolei sie robi i dlaczego. Z góry dziękuję. Pomóżcie !
1 gru 21:53
Emi: zawsze zaczynamy od obliczenia miejsc zerowych pod modułami a) i tak pod pierwszym pod drugim 6-x = 0 1/2*x - 3=0 -x= - 6 1/2*x= 3 x = 6 x = 6 tak sie złożyło ,że obydwa miejsca zerowe sa takie same( ale nie musi tak być emotikonka teraz rzecz polega na tym ,że chcąc pozbyć się modułów trzeba określic znak wyrażenia pod modułem jeżeli jest ujemny to bedziemy zmieniac znaki a przeciwne dodatni to nie zmienimy znaków czyli rozpatrujemy te znakiw przedziałach nalewo i prawo od miejsca zerow. czyli x=6 w naszym przypadku do a) 1/ gdy x∈(-∞,6) i 2/ x⊂<6,∞) tu włącznie z 6 tu pod pierwszym modulem mamy wart. dodatnie ( bo od 6 - liczby mniejsze od 6)OKemotikonka pod drugim mamy wart ujemne. (bo 1/2*mniejsze od 6 i - 3) ok? czyli możemy to równanie zapisać tak:; w 1/ 6 -x - (1/2*x -3)=3 a tu w 2/ - 6+x +(1/2*x -3) = 3 6- x -1/2*x +3=3 - 6 +x +1/2*x -3 = 3 -3/2*x = - 6 3/2*x = 12 x= 4 x = 8 4 nalezy do przedziału 1/ 8 nalezy do przedziału 2/ czyli sa dwa rozw. x=4 i x= 8 możesz spr. podstawiajac do tego równania przekona Cie to ,że poprawnie rozwiazane np, dla x=8 I 6-8I + I 1/2*8-3 I = I -2 I + I 4 -3I = 2+1=3 OKemotikonka popróbuj podobnie drugie tylko tam masz nierównośc więc w ostatecznej odp przy nierównościach podajemy sumę cz. wspólnych przedziałów o ile sa Poświeciłam Ci tyle czasu i starałam siędokładnie objaśnic tylko ze względu na fakt,że tak długą masz przerwę w nauce i mimo to dalej chcesz się uczyć POwodzenia z pewnością dasz sobie radę emotikonka
1 gru 23:01
maja: Dziękuję serdecznie za tyle wiadomości. Jutro już chyba do tego siądę, bo z tego wszystkiego rozbolała mnie głowa. Muszę na spokojnie się w to wciągnąć. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
1 gru 23:20
Emi: Nie ma zaco emotikonka myśle tylko czy jasno to przedstawiłam emotikonka powodzenia i równie pozdrawiam emotikonka
1 gru 23:22