maja: maja: Równanie i nierówność z wartością bezwzględną
1
a) / 6 - x / + / --- x - 3 / = 3
2
b) 2/ x - 4 / + / 3x - 12 / < lub równe 4 + / 8 - 2x /
Nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi. Szkołę kończyłam jakieś 15
lat temu i wszystko już uleciało z mojej głowy.Przez dwie godziny próbowałam to
zrozumieć, ale nic nie rozumiem. Byłabym bardzo wdzięcna jakby ktoś opisał mi co po
kolei sie robi i dlaczego. Z góry dziękuję.
Pomóżcie !
1 gru 21:53
Emi:
zawsze zaczynamy od obliczenia miejsc zerowych pod modułami
a)
i tak pod pierwszym pod drugim
6-x = 0 1/2*x - 3=0
-x= - 6 1/2*x= 3
x = 6 x = 6
tak sie złożyło ,że obydwa miejsca zerowe sa takie
same( ale nie musi tak być

teraz rzecz polega na tym ,że chcąc pozbyć się modułów
trzeba określic znak wyrażenia pod modułem
jeżeli jest ujemny to bedziemy zmieniac znaki a przeciwne
dodatni to nie zmienimy znaków
czyli rozpatrujemy te znakiw przedziałach nalewo i prawo
od miejsca zerow. czyli x=6 w naszym przypadku do a)
1/ gdy x∈(-∞,6) i 2/ x⊂<6,∞) tu włącznie z 6
tu pod pierwszym modulem
mamy wart. dodatnie
( bo od 6 - liczby mniejsze od 6)OK

pod drugim mamy wart ujemne.
(bo 1/2*mniejsze od 6 i - 3) ok?
czyli możemy to równanie zapisać tak:;
w 1/ 6 -x - (1/2*x -3)=3 a tu w 2/ - 6+x +(1/2*x -3) = 3
6- x -1/2*x +3=3 - 6 +x +1/2*x -3 = 3
-3/2*x = - 6 3/2*x = 12
x= 4 x = 8
4 nalezy do przedziału 1/ 8 nalezy do przedziału 2/
czyli sa dwa rozw.
x=4 i x= 8
możesz spr. podstawiajac do tego równania
przekona Cie to ,że poprawnie rozwiazane
np, dla x=8 I 6-8I + I 1/2*8-3 I = I -2 I + I 4 -3I = 2+1=3 OK

popróbuj podobnie drugie tylko tam masz nierównośc
więc w ostatecznej odp przy nierównościach podajemy
sumę cz. wspólnych przedziałów o ile sa
Poświeciłam Ci tyle czasu i starałam siędokładnie objaśnic
tylko ze względu na fakt,że tak długą masz przerwę
w nauce i mimo to dalej chcesz się uczyć
POwodzenia z pewnością dasz sobie radę
1 gru 23:01
maja: Dziękuję serdecznie za tyle wiadomości. Jutro już chyba do tego siądę, bo z tego
wszystkiego rozbolała mnie głowa. Muszę na spokojnie się w to wciągnąć.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
1 gru 23:20
Emi: Nie ma zaco

myśle tylko czy jasno to przedstawiłam

powodzenia i równie pozdrawiam
1 gru 23:22