Gość:
proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
w urnie znajduje się 7 kul białych i trzy czarne losujemy dwie kule bez wracania oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-„kule były różno kolorowe”
Dane są liczby 3,7,6,5,2,4,4,4,8,11,7,3 oblicz średnią arytmetyczną mediany i dominanty.
Obwód prostokąta jest równy 16cm. Jeden z jego boków jest dwa razy krótszy od drugiego. Oblicz pole prostokąta.
Lodówka kosztowała 1350zł.Jej cenę obniżono o 10%, a następnie podwyższono o 15%.Jle teraz kosztuje lodówka.
Cene netto jest równa 125 zł. Cena brutto jest równa cenie netto plus 22% podatek VAT od ceny netto. Oblicz ceny brutto. Jaki procent ceny brutto stanowi podatek?
12 lut 19:05
ewelina:
I. Moc omegi to masz kombinację dwóch z 10
Moc A to masz: kombinacja 1 z 3 * 1 z 7
II. Średnią aryrtmetyczną obliczasz ze wzoru, po prostu dodajesz wszystko do siebie i dzielisz przez ilość liczb, czyli 12, bo tyle ich jest
III. Oznaczasz: 2a+2b=16
a=2b
2*2b+2b=16 i liczysz, wyjdzie Ci długość boku krótszego, podstawiasz do tego wzoru powyżej i masz a.
IV.10%=0,1
0,1*1350=135zł
1350-135=1215 zł (po obniżce)
15%=0,15
0,15*1215=182,25
1215+182,25=1397,25zł (po podwyżce - cena końcowa)
V.cena brutto: 125zł+ 0,22*125
A jak procent stanowi: 0,22*125 (tyle wynosi podatek)
0,22*125 / cena brutto *100%
13 lut 09:43