okregi
magda: Proszę ponownie o pomoc w tym zadaniu .. Znajdź równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek
o końcach P=(−3,6) i Q= (−5,4)
27 mar 19:06
Nikka: Oblicz długość odcinka |PQ| a następnie podziel przez dwa − otrzymasz promień okręgu.
Wyznacz współrzędne środka odcinka |PQ|− to będzie środek okręgu.
Podstaw do równania okręgu
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
S=(a,b) − współrzędne środka okręgu
27 mar 19:17
magda: dzieki za to ale i tak nie potrafię sobie z tym poradzić
27 mar 19:37
Nikka: potrafisz, potrafisz...
jak obliczyć długość odcinka mając współrzędne początku i końca... mamy na to wzór
|AB| = √(xB−xA)2+(yB−yA)2 gdzie A(xA, yA), B(xB,yB)
zastosuj dla |PQ|
27 mar 19:46