mam napisać własności funkcji dziedzinę zbiór wartosci i takie tam jeszcze.
Nika31:
27 mar 19:02
Jack: | | 2 | |
wykes funcji |
| przeniesiony o wektor [3,1]. Okresl na tej podstawie. |
| | x | |
28 mar 00:56
Mika: O co tutaj chodzi?
28 mar 11:03
Konrad: | | 2 | |
rysujesz wykres fukncji |
| i przesuwasz o 3 w prawo i 1 do gory |
| | x | |
28 mar 11:05
28 mar 11:07
R.W.16l: kurde cholernie przydatna strona

można się pobawić
28 mar 11:11
Mika: wiem jak wyglada wykres ale nie wiem jak wyznaczyc tutaj zbior wartosci
28 mar 11:27
Nika31: wykres właśnie mam gorzej jest z opisaniem własności i dlatego proszę o pomoc do tej funkcji
28 mar 16:04
Jack: | | 2 | |
jest to wykres funkcji g(x)= |
| przesunięty o wektor [3,1]. Więc
|
| | x | |
ma jedną asymptotę pionową oraz jedną poziomą.
Skoro g(x) ma asymptotę pionową w x=0 to f(x) będzie miał w x=0+3=3
Skoro g(x) ma asymptotę poziomą w y=0 to f(x) będzie miał w y=0+1=1
Skoro Zb wartości funkcji g(x) to y∊R\{0}, gdzie 0 jest asymoptotą poziomą, to zb. wartości
f(x) będzie y∊R\{1}
Skoro g(x) jest określona dla x∊R\{0}, gdzie 0 jest asymptotą pionową, to f(x) będzie okreslony
na x∊R\{3}
Skoro g(x) jest malejąca w całej dziedzinie, to f(x) również.
28 mar 16:19
Nika31: dobra już mam wielkie dzięki wszystkim
28 mar 16:38