pomóżcie rozwiązać
MIKA1mt: podaj największą wartość funkcji określonej wzorem
f(x)=−3 (x−3)2 +2
27 mar 18:35
Jack: skoro a<0 to oblicz q wierzchołka paraboli (lub odczytaj z postaci kanonicznej).
28 mar 00:58
Eta:
f(x) = −3( x−xw)2 + yw
ZW= < yw, −∞)
28 mar 01:32
Bogdan:
Dzień dobry
Eto i
Jack 
.
Nie mogę pogodzić się z oznaczaniem wierzchołka paraboli literkami: p, q, chociaż takie
właśnie oznaczenia zostały wpisane w zestaw wzorów do arkuszy maturalnych, które otrzymają
tegoroczni maturzyści podczas majowej matury.
Jest to oczywiście kwestia umowy, ale oznaczenia p, q rezerwuję dla współrzędnych wektora
przesunięcia paraboli y = ax
2. Wierzchołek paraboli oznaczam tradycyjnie W = (x
w, y
w).
Eto, oznaczyłbym zbiór wartości tak: (−
∞, y
w>.
28 mar 01:47