równanie prostej
mati: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y=3−4x i przechodzącej przez punkt M=(−2,5) .
27 mar 18:14
mati : kto mi pomoże
27 mar 19:38
Nikka: przecież to proste
l:y = −4x + 3 k:y = ax + b k−szukana prosta
Dwie proste są prostopadłe gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy −1:
−4*a = −1
a = ....
czekam na wynik
27 mar 19:55
mati : a= 14 ale co z tymi punktem co przez niego ma przejsć
27 mar 20:05
mati : a=14
27 mar 20:06
Nikka: | | 1 | |
podstawiamy y = |
| x + b |
| | 4 | |
M∊k czyli wstawiasz współrzędne tego punktu odpowiednio pod x i y i w ten sposób obliczasz b
27 mar 20:08
mati : dzieki
27 mar 20:13
Nikka:
27 mar 20:39