Sęp:
Dany jest kwadrat o boku a Gdy każdy bok kwadratu zwiększono o b pole nowego kwadratu
zwiększyło się o 24. Jakiej długości były boki mniejszego kwadratu, a jakiej większego
jeżeli wiadomo że były to liczby naturalne?
1 gru 21:49
remi:
a --- dług. boku kwadr.
a+b --- dług. boku po zwieksz. o b
(a+b)
2 = a
2 +24
a
2 +2ab +b
2 = a
2 +24
2ab +b
2 = 24
b(2a+b) = 24 a,b --- naturalne czyli iloczyn może być
1*24= 24 lub 2*12 = 24
3*8=24 lub 4*6 = 24
badamy np
4*6 =24 czyli b=4 2a+b = 6
2a = 6-4
2a = 2
a = 1
b= 4 i a=1 to liczby naturalne czyli sa bokami tego kw.
spr (4+1)
2 = 25 1
2 +24 = 25 czyli tak

pozostałe sprawdż i zobaczysz, które jeszcze bedą
1 gru 22:11
Sęp: dzięki wielkie

bardzo logicznie to wytłumaczyłes / aś
2 gru 19:04
remi: Cieszę się

Miki-remi
2 gru 19:13
Sęp: możesz mi jeszcze w czymś pomóc?
2 gru 19:15
Sęp: Przekształć wyrażenie korzystajac ze wzoru na kwadrat roznicy.
Mogłabyś wytłumaczyć mi jak to sie robi? na przykladzie (n + 5)2
2 gru 19:16
Miki:
ale tu napisałeś sumę

napisz poprawnie jak ma być?
2 gru 19:19
Madzia: *Przekształć wyrażenie korzystajac ze wzoru na kwadrat sumy lub kwadrat roznicy
2 gru 19:30
Madzia: takie mam zadanie

2 gru 19:36
-Miki: gdzie to zad
2 gru 20:10
nieuk: Przekształć wyrażenie korzystajac ze wzoru na kwadrat sumy lub kwadrat roznicy
a) (n + 5)2
b) (3c + 2)2
c) (5-x)2
d) (2a - 3c)2
2 gru 20:16
Madzia: to mój post MIKI
2 gru 20:17
Miki:
a) zgodnie ze wzorem (a+b)
2= a
2 +2ab +b
2
czyli
(n)
2 +2*n*5 +5
2 = n
2 +12n +25
b)podobnie
(3c)
2 +2*3c*2 +2
2= 9c
2 +12c +4
c) podobnie tylko minus w drugim wyr
5
2 - 2*5*x + x
2 = 25 - 10x + x
2
d)
(2a)
2 - 2*2a*3c + (3c)
2= 4a
2 - 12c + 9c
2
musisz się tego nauczyć to proste i bardzo będzie Ci ta umiejętność potrzebna
w dalszej nauce matematyki

3 gru 14:46
karloz: Miki - 2*n*5 = 12n

chyba 10n

to samo tutaj : 2*2a*3c = 12c >>> 12ac
ale rozumiem, że to tylko zwykłe literówki
3 gru 14:48