ciag arytmetyczny
lizka: BARDZO PROSZE O POMOC W KILKU ZADANIACH
1)trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 25, a czwarty 28. Wyznacz ósmy wyraz tego ciągu.
2)Objętość stożka jest równa 1000π, a tworząca tworzy z podstawą kąt 30 stopni. Oblicz pole
powierzchni bocznej tego stożka.
3)Rozwiąż nierówność −12x2−x+1<0
4) Rozwiąż równanie. x3+x2−9x−9=0
27 mar 18:09
Reaven: 1.
a3=25
a4=28
a8=?
a4−a3=r
28−25=r
r=3
a8=a1+7r
a3=a1+2r
a3−2r=a1
a1=25−6
a1=19
a8=19+7*3
a8=40
27 mar 18:17
Reaven:

2.
−12x
2−x+1<0
Δ=b
2−4ac
Δ=(−1)
2−4*(−12)*1
Δ=49
√Δ=7
Z
r=(−∞;−1/3)∪(1/4;∞)
27 mar 18:26
Reaven:

Pomylka pominelem 2

wiec teraz 2:
| | 1 | | 1 | |
1000π= |
| *π*r2 / : |
| *π
|
| | 3 | | 3 | |
3000=r
2
r=
√3000
P
b=π*r*l
l=U{2{
√9000}{3}
l=U{60{
√10}{3}
l=20*
√10
P
b=π*r*l
P
b=π*
√3000*20*
√10
P
b=20π
√30000
P
b≈3464,1π
27 mar 18:39
Reaven: 4.
x3+x2−9x−9=0
x3−9x+x2−9=0
x(x2−9)+1(x2−9)=0
(x+1)(x2−9)=0
x1=−1
x2−9=0
x2=9
x2=3
x3=−3
zr={−1;3;−3}
27 mar 18:43