Trygonometria
Che: W rombie o boku a=26 długość dłuższej przekątnej jest równa 40. wyznacz sinus kąta ostrego.
Proszę o pomoc.
27 mar 17:35
driver:
P
r=a
2sinα=26
2sinα=676sinα , d
1=40
d
2=2x, x
2=26
2−20
2=276⇒x=
√276=2
√69⇒d
2=4
√69
P
r=d
1*d
2:2=160
√69:2=80
√69
| | 80√69 | | 20√69 | |
676sinα=80√69⇒sinα= |
| = |
| ≈0,98 |
| | 676 | | 169 | |
27 mar 18:01
Tomek.Noah:

b=26
rysunek niezbyt klerowny
27 mar 18:09
Reaven:

a=26
d=40
z=1/2*d=20
β=1/2α
cosβ=z/a
cosβ=20/26
cosβ=0,77
β≈39,5
α≈79
sin79= 0,9816
27 mar 18:12