j
Nita: sztabka ołowiu ma kształt graniastosłupa prostego o wysokości 30 cm. Podstawą graniastosłupa
jest trójkąt prostokątny o bokach długości odpowiednio : 6cm 10 cm 8cm . Oblicz masę sztabki
wiedząc, że gęstość ołowiu ρ=11,3g/cm3
27 mar 17:06
asd: shhdws
27 mar 17:12
Nita: ?
27 mar 17:16
driver: Pp←pole podst., V← obj., p←gęstość
Pp= a*b:2, V=Pp*h , masa szt.= Vcm3 * p=....
27 mar 17:16
Nita: a można to jakoś rozwinąć
27 mar 17:23
Madzia: Musisz po prostu obliczyć objętość sztabki i pomnożyć przez gęstość.
V = Pole podst. * wys.
Pole podst. = 1/2 * 6 * 8 = 24 cm
2
V = 24*30 = 720
Masa = V * gęstość = 720*11,3 = 8136g
27 mar 17:35
Nita: dzięki
27 mar 17:40