gemetria
kasia: Proszę o pomoc . Czy 1m3 piasku wystarczy, by piaskownicę w kształcie sześciokąta
foremnego o boku 1m i głębokości 60 cm wypełnić do 23 głębokości?
27 mar 17:04
Madzia: 60cm = 0,6m
Należy obliczyć 2/3 objętości piaskownicy.
Sześciokąt można podzielić na 6 trójkątów.
27 mar 17:08
Madzia: Trójkąty te będą równoboczne, ponieważ sześciokąt jest foremny.
gdzie a − bok sześciokąta = 1m
H − wysokość(głębokość) piaskownicy = 0,6m
V = 0,9
√3 = (w przybliżeniu) 1,56 m
3
2/3*V = 1,04 m
3
Jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach, to nie wystarczy piasku.

Pozdrawiam
27 mar 17:14
Nikka: Obliczam objętość 2/3 piaskownicy (graniastosłupa prawidłowy sześciokątny):
a = 1m, H = 60 cm = 0,6 m
V = P
p*H P
p − pole podstawy
mam nadzieję, że rozwiązanie jest ok

a odp., że1m
3 nie wystarczy
27 mar 17:20
kasia: Dziekuję bardzo
27 mar 17:24