Funkcja Homograficzna
Silwest: Wyznacz zbior wartosci funkcji
f(x)= 2|x|−1|x|+1
no nie moge takie proste a nie moge dojsc do odpowiedzi ktora jest <−1;2)
27 mar 16:58
Nikka: może najpierw należy rozbić podaną funkcję na dwa przypadki tzn. dla x ≥ 0 i x < 0
27 mar 17:22
Madzia: Mi również nie wychodzi taka odpowiedź. Czy jest ona na pewno prawidłowa?
27 mar 17:31
Silwest: Nikka ... zauważ ze nawet gdy x< 0 to przeciez i tak wartosc bezwzgledna jest ... to i tak i
tak jest tylko 1 wzor taki glowny bez modułów
Madzia no wlasnie jest to ksiazka i chyba powinno byc prawidlowo choc juz 1 blad w niej
znalazlem ale nie wiem rly ...
27 mar 17:42
Julek:
dla x ∊ (−∞;0)
| | −2x − 1 | | 2x + 1 | | 2(x−1) + 3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = 2 + |
|
|
| | −x+1 | | x − 1 | | x−1 | | x−1 | |
Narysuj to i odczytaj zbiór wartości f(x), ale tylko dla x < 0, co będzie zbiorem A
dla x ∊<0;+∞)
| | 2x − 1 | | 2(x+1) − 3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = 2 − |
|
|
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Narysuj to i odczytaj zbiór wartości f(x), ale tylko dla x ≥ 0, co będzie zbiorem B
Zw = A ∪ B
27 mar 17:51
Madzia: Według mnie zborem wartości powinien być R−{2}. U mnie w zbiorze zadań są również błędy, może
ta odpowiedź jest błędna. Mimo wszystko ja bym dała odp. R−{2}
27 mar 17:53
Silwest: Julek przeciez nie moze byc zbior od −nieskonczonosci do zera zadna liczba podstawiona pod x
nie da liczby ujemnej z 2 sie zgadzam
27 mar 17:54
Silwest: Madzia juz troche ogarniam na poczatku tez bym tak powiedzial ale nie Bo przeciez jest to
Wartos bezwzgledna czyli musimy odbic od osi OX ale i tak wychodzi mi od <0; do
nieskonczonosci)
27 mar 17:55
Madzia: Ale wartość bezwzględna jest tylko na argumencie, nie na całości, czyli odbicie względem osi
OY. To i tak daje całe R bez asymptoty y = 2.
27 mar 17:59
Nikka: czyli dobrze myślałam
A = (−1,2)
B = <−1,2)
A∪B = <−1,2)
| | a | |
a czy można w tym zadaniu wykorzystać informację, że Zw = R \{ |
| } ? |
| | c | |
27 mar 17:59
Nikka: R\{2} byłoby Zw gdybyśmy nie mieli modułu − tak mi się wydaje − a tu w każdym z przypadków
rysujemy tylko fragment funkcji i faktycznie na wykresie jaki sobie narysowałam wychodzi
<−1,2)
27 mar 18:03
Silwest: No ale nie rozumiem jak moze tak byc jak julek napisal przeciez |x| nawet gdy x< 0 to i tak
jest x>0 .... nie ogarniam
27 mar 18:08
Madzia: Nikka Julek chyba rzeczywiście macie rację. Nie wiedziałam, że w przypadku modułu nie
można skorzystać z Zw = R−{a/c}
27 mar 18:11
Nikka: Julek korzystał z definicji wartości bezwzględnej − i tu inaczej się nie da bo funkcja ma inną
postać dla x ≥ 0 i inną dla x < 0.
27 mar 18:19
Silwest: no raczej nie ma innej wartosci bo jak bedzie ... za x= − 2 no to co przeciez wartosc
bezwzgledna z −2 to i tak 2
27 mar 18:24
Tomek.Noah: jak brzmi zasada wartosci bezwzglednej ze to co w module jest albo wieksze od zera albo
mniejsze i wlasnie opuszczajc te moduly rozpatrujesz te warunki...
27 mar 18:33
Nikka: Def.
|x| = x dla x ≥ 0
|x| = −x dla x < 0
z def. wynika, że |x| ≥ 0
tyle, że we wzorze funkcji nie może zostać |x|, dlatego rozważamy dwa przypadki zgodnie z def.
...
27 mar 18:34
Jack: f. jest parzysta wiec symetryczna względem OY.
Wystarczy zbadać co sie dzieje dla x≥0.
| | 3 | | −3 | |
f(x)=2− |
| (na podstawie wyliczeń Julka. Zatem mamy funkcję g(x)= |
| |
| | x+1 | | x | |
przeniesioną o wektor [−1,2]
Po pierwsze g(x) jest to funkcja rosnąca dla x≥0, wiec obraz dla x<0 będzie malejący.
Po drugie w granicy x→∞ będzie g(x)=0, więc dla x→∞ będzie f(x)=2.
Skoro g(x) jest rosnąca, to f(x) też (jako zwykle przesunięcie o wektor). Stąd najmnijesza
wartość będzie dla x=0 (na brzegu przedziału), czyli f(0)=−1.
Więc zb
f(x)= <−1,2>.
27 mar 19:34
Jack: sory, 2 jest w granicy więc oczywiscie zbf(x)=<−1,2).
27 mar 19:36
Silwest: No nie moge tego pojać .. .
28 mar 16:33
mielonka: f(x)=x=2/x+1
26 maj 13:52
mielonka: czy ktoś umie rozwiązać funkcję homograficzną

pomocy
26 maj 13:52
Bogdan:
| | 2x − 1 | | −3 | |
g(x) = |
| ⇒ g(x) = |
| + 2, (pomarańczowy wykres) |
| | x + 1 | | x + 1 | |
| | |x| − 1 | |
f(x) = |
| , (niebieski wykres), y∊<−1, 2) |
| | |x| + 1 | |
26 maj 14:45
Grześ: a ja pokażę sposób algebraiczny bez rysowania wykresów. Jeśli ktoś jest zainteresowany.
| | 2|x|−1 | |
Wyznaczenie zbioru wartości funkcji f(x)= |
| , to ułożyć takie równanie: |
| | |x|+1 | |
| 2|x|−1 | |
| =p, które dla p∊R, ma choć jedno rozwiązanie  |
| |x|+1 | |
Znajdujemy wartości p:
2|x|−1=p|x|+p
(2−p)|x|=p+1
dla p=2 mamy:
0*|x|=3, sprzeczność, czyli brak rozwiązań
Teraz dla p≠2, dzielimy przez (2−p)
Teraz to równanie ma rozwiązaniem tylko, gdy:
−(p+1)(p−2)≥0
(p+1)(p−2)≤2
p∊<−1,2)
Czyli ZW=<−1,2)
Jak ktoś zainteresowany, to sobie to przeanalizuje
26 maj 16:03
Paulina: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= 4x/x2+1.
26 sty 20:51
Lulek: | | ⎧ | x−4 jeśli x∊( −∞,1) | |
| ile miejsc zerowych ma funkcja f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 12x jeśli x∊<1, +∞) | |
4 maj 14:52
Krzysiek: x−4=0 to x=4 nalezy czy nie nalezy do przedzialu (−∞,1)
1/2x=0 to x=0 nalezy czy nie nalezy do przedzialu (<1,nieskon)
No to ile jest miejsc zerowych ?
4 maj 16:21
Atar1x: sposób Grzesia dobry!
4 maj 16:50
ta co niewie: Wyznaczony zbiór wartości funkcji f
X należy do <−5,3>
27 paź 18:31