A
Marta: Dane są wierzchołki trójkąta: A = (2,2), B = (7,7), C = (10,3). Wyznacz długość wysokości
trójkąta ABC opuszczonej z punktu C.
27 mar 16:47
Marta: POMOCY
27 mar 17:18
Madzia: Musisz najpierw obliczyć pole trójkąta ze wzoru P = 1/2 | (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)|. Potem
oblicz długość podstawy, na którą opuszczona jest wysokość (czyli AB). Porównaj pola
P = 1/2 | (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)| = 1/2 * a * h
stąd wyliczysz h.
27 mar 17:28
Bogdan:

A = (2, 2), B = (7, 7), C = (10, 3)
Najpierw trzeba wyznaczyć równanie prostej k: y = ax + b przechodzącej przez punkty A i B.
| | 5 | |
a = |
| = 1, y = (x − 2) + 2 ⇒ y = x ⇒ x − y = 0. |
| | 5 | |
Teraz obliczamy odległość punktu C od prostej k, ta odległość jest równa h.
| | |1*10 − 1*3| | | 7 | |
h = |
| = |
| |
| | √1 + 1 | | √2 | |
28 mar 00:35