Dwiekropki: Mam dużo zadań z prawdopodobieństwa.. ktoś chętny na pobawienie się matematyką..? : )
1 gru 21:31
Dwiekropki: Tak sądziłam, ze tym zniechęcę.. chciałabym robić zadanie po zadaniu żeby ktoś np
sprawdzał i dawał mi wskazówki.. jeżeli ktoś czuje się na siłach to będę wdzięczna : )
1 gru 21:39
Basia: Cześć Dwukropku! Miałam awarię sieci i nie mogłam Ci odpowiedzieć, a potem jakoś Cię nie
było. Napisz co Cię boli
1 gru 22:03
Basia:
No tak teraz pewnie Ciebie nie ma. Zostaw mi swój adres e-mail. Napiszę do Ciebie.
1 gru 22:09
b.: Pisz tu zadania, pisz -- będziemy sprawdzać
1 gru 22:18
Dwiekropki: Oo jestem! : ) jeny mam tyle problemów z prawdopodobieństwem.. ! Zrobiłam z Ligmana cały
1 dział.. teraz został drugi czyli prawdopodobieństwo.. koszmar. ale póki co na jutro
mam 21 zadań z czego zrobiłam 5 : ( przerażające..
zad1/ W urnie są 2 białe i 4 czarne kule. Wyjmujemy je z urny jedną po drugiej. Jakie
jest prawdop. że ostatnia będzie czarna?
Ω=6
A=(2nad1)*(4nad1) + (2nad0)*(4nad2) ? eh ja tego nie potrafię : (
1 gru 22:21
Basia:
a dlaczego |Ω| = 6 ?
na pewno tak nie jest
pomyśli chwilę a ja zaraz wracam (dorosłym wolno, chociaż o rozumie to źle świadczy, ide
na papierosa)
1 gru 22:24
Dwiekropki: hmm.. Ω= (6 nad 2)
..
1 gru 22:27
Basia:
nie; wyjmujesz te kule po kolei
ile masz możliwości przy pierwszej?
a ile przy drugiej?
a ile przy trzeciej? itd.
1 gru 22:31
Dwiekropki: W windzie jest 5 mezczyzn i 5 kobiet. Winda rusza z parteru i zatrzymuje sie na 10
piętrach. Zakładając że pasażerowie wysiadają losowo, oblicz prawd., ze wszyscy
mężczyźni wysiadają na piętrach o nr parzystych a kobiety na nieparzystych.
Ω- nie mam pojęcia..

aż wstyd się przyznać.
jest pięc pięter parzystych i nieparzystych.. więc wyszłoby mi coś nielogocznego jakbym
miałą sama to zrobić.. ; / 5nad5 * 5 nad 5
1 gru 22:33
Dwiekropki: Jak pierwszy raz wyciągam to mam 6 możliwości.. potem 5 potem 4.. czyli 6!
tak?
PS: Papierosy- okropny nałóg..
1 gru 22:34
Basia:
oczywiście (w obu wypadkach)
teraz zostawiasz sobie 1 czarną (ile możliwości?) a pozostałych pięć znowu wyjmujesz po
kolei
to jak będzie?
1 gru 22:36
Dwiekropki: hmm.. 6! nad5! bo jedna musi zostać..
1 gru 22:39
Basia:
ale czarne są dwie czyli n=2*5!
P(A)=2*5!/6!=2/6=1/3
1 gru 22:42
Dwiekropki: a to dlaczego nie mamy 4! tylko 5! ?
1 gru 22:43
Basia:
w tym drugim to hm,hm...
każdej osobie przyporządkujemy numer piętra na którym wysiada (i nie musi to być funkcja
różnowartościowa) czyli
10 → 10
czyli |Ω| = ?
1 gru 22:45
Dwiekropki: jakie to jest dla mnie ciężkie do zrozumienia.. : (
1 gru 22:45
Dwiekropki: czyli 1010 ? : / aż się boje psiać odp.. tak się wstydzę że nic nie potrafię.
1 gru 22:46
Basia:
bo zostawiamy sobie jedną czarną (na deser) czyli dwie nożliwości
pozostałe 5 wyjmujemy po kolei (w tym też jest jedna czarna, ale to juz nie ma znaczenia)
czyli 5*4*3*2*1
1 gru 22:47
Basia:
oczywiście 1010
1 gru 22:47
Dwiekropki: aha.. a trzeba pomnożyć bo są one dwie a nie ma znaczenia czy to będzie pierwsza czy
druga czarna : ) rozumiem. Dziękuję. : )
1 gru 22:48
Basia:
no i co dalej?
każdemu z panów przyp. 1 z 5 pięter
każdej pani również
to jak będzie?
1 gru 22:50
Dwiekropki: bym zrobiła 5 na d 5 * 5nad 5
1 gru 22:50
Dwiekropki: Bo każdy ma do wyboru pięć możliwości.. chyba ze 5 nad 1 * 4 nad 1 *3 nad1 .. itp? ; /
1 gru 22:51
Basia:
dlaczego 5 nad 5 ?
mnie się wydaje, że 55*55
1 gru 22:52
Basia:
to są przyporządkowania
5 → 5
5 → 5
i nie muszą być różnowartościowe
1 gru 22:53
Dwiekropki: bo ja nie potrafię rozróżnić kiedy mam użyć symbolu newtona a kiedy np twierdzenia o
mnożeniu ..
1 gru 22:56
Dwiekropki: Jakie jest prawdopodobieństwo, ze wśród czterech losowo wybranych osób istnieją co
najmniej dwie urodzone w tym samym dniu tygodnia?
Ω=4
co najmniej dwie czyli mogą być dwie osoby, trzy lub cztery..
czyli A=4nad2+4nad3=4nad4 .. ? Tylko po co te dni tygodnia? Czy to jest niepotrzebne?
1 gru 23:00
Basia:
symbolu Newtona wtedy kiedy wybierasz podzbiory k-el. z n el.zbioru czyli np. wtedy kiedy
łapiesz jedną ręką dwie kule równocześnie czyli kiedy kolejność nie ma znaczenia
zbiór {a,b,c} to to samo co zbiór {c,b,a}
ale ciąg a,b,c to nie to samo co ciąg c,b,a
jeżeli spośród pięciu osób (3k,2m) wybieramy dwie to mamy (5 nad 2) sposobów
jeżeli ustawiamy je w szeregu to mamy 5! sposobów
ale jeśli te dwie je wybieramy po kolei to mamy 5*4
to jest to samo co (5 nad 2)*2!
bo najpierw wybieramy podzbiór 2-el a potem z niego robimy wszystkie możliwe ciągi
trudno to jasno i szybko wytłumaczyć, szczególnie pisząc
1 gru 23:06
Dwiekropki: Rozmieszczono w sposób losowy 10 identycznych kul w pięciu szufladach. Ob prawd., że w
ostatniej szafie znajdują się 4 kule.
Ω=10
5
moc A= 4 nad 1 * 1 nad 1
1 gru 23:06
Dwiekropki: Wydrukuję sobie to co Pani napisała. : ) postaram się to przetworzyć na spokojnie.. a
pisanie na prawdę ogranicza możliwości zwłaszcza w tłumaczeniu zadań..
1 gru 23:09
Basia:
każdej osobie przyporządkujemy dzień tygodnia czyli
4 → 7
czyli |Ω|=74
A- co najmniej dwie tego samego dnia
A` - żadne dwie tego samego ⇔ każda innego dnia
czyli 1 mogę przyp. każdy z 7 dni
2 już tylko każdy z 6 itd.
czyli n=7*6*5*4
czyli P(A`)=7*6*5*4/74=6*5*4/73
P(A)=1-P(A`)
1 gru 23:12
Dwiekropki: teraz zadanie łątwe się wydaje

eh.
1 gru 23:15
Basia:
moc Ω ok. ale dalej nie
wybierasz teraz dowolne 4 kule z 10 (możesz je złapać jedną ręką równocześnie) i wrzucasz
je do ostatniej szuflady - n1
pozostałe 6 rozmieszczasz dowolnie w 4 pozostałych szufladach - n2
n=n1*n2
pomyśl nad n1 i n2
1 gru 23:17
Dwiekropki: czyli n= 10 nad 4 * 4
6
1 gru 23:21
Basia:
większość tych, w których mamy "przynajmniej 1" łatwiej rozwiązać przez zdarzenie
przeciwne, bo to na ogół znaczy "żadna"
np. przynajmniej 1 czerwona (wśród czarnych, białych i czerwonych)
przeciwene - żadna nie jest czerwona ⇔ wszystkie białe lub czarne
tu było "przynajmniej 2 tego samego dnia" bo "przynajmniej 1" to byłoby bez sensu
1 gru 23:21
Basia:
jak najbardziej, brawo!
1 gru 23:22
Dwiekropki: tak, to zadanie jest dla mnie całkowicie zrozumiałe teraz : )
1 gru 23:22
Basia:
po polsku też mi się tu średnio dobrze (łagodnie mówiąc) pisze, ale uwierz mi na słowo,
że normalnie posługuję się dość przyzwoicie ojczystym językiem
1 gru 23:24
Dwiekropki: Z talii 52 kart losujemy jedną. Ob prawd. że karta ta będzie pikiem, siódemnką lub figurą
dowolnego koloru.
Ω=52 nad 1 =52
A=52nad 13 + 52 nad 4 + 52 nad 4? (nie wiem czym jest figura dowolnego koloru)
1 gru 23:27
Basia:
z kombinatoryką tak jest
na egzaminie wstępnym na studia miałam takie zadanie:
"ile różnych słów 3 literowych można ułożyć z liter słowa BOURBAKI"
i do dziś dnia nie wiem jakie rozwiązanie jest poprawne, bo moim zdaniem można to dwojako
interpretować
1. mam te literki na karteczkach i każdej mogę użyć tylko raz
2. mam czcionki z tymi literami i każdej mogę użyć wielokrotnie
oczywiście to zupełnie różne przypadki, a treść zadania chyba nie rozstrzyga
"wyłuszczyłam" swoje wątpliwości, rozwiązałam obie wersje, na studia się dostałam i do
dziś dnia nie wiem czy to ja szukam dziury w całym czy to zadanie po prostu było
niedoprecyzowane
1 gru 23:30
Dwiekropki: ja także się staram : )) klawiatura na dłuższa metę staje się dość męcząca.. zwłaszcza
dla wyrażeń matematycznych.. : ) jak Pani jest zmęczona to proszę już iść się położyć..
: ) ja jestem ogromnie wdzięczna za pomoc.
1 gru 23:31
Dwiekropki: a jakby rozpatrywać pierwszy przypadek.. to byłoby to jak..?
8*7*6 ?
1 gru 23:35
Basia:
mamy 13 pików
dorzucamy 3 siódemki (bo czwarta jest już wśród pików)
dorzucamy 3 walety, 3 damy, 3 króle i 3 asy
czyli razem 13+5*3=28
tu nie ma nic "nad"
nie wybieramy 13 kart tylko 1
Ω jest zbiorem typu {2p,3p,....10p,Wp,Dp,Kp,Asp p-pik
2ki,3ki,......,10ki,Wki,Dki,Kki,Aski ki -
kier
2ka,3ka,......10ka,Wka,Dka,Kka,Aska ka-karo
2t,3t,........10t,Wt,Dt,Kt,Ast}
t-trefl
"sprzyjające są piki, inne siódemki, inne walety,inne damy, inne króle, inne asy
i to wszystko
1 gru 23:37
Basia:
8*7*6 to wszystkie możliwości, tak
ale trzeba jeszcze zauważyć, że słowo b1xb2 to to samo co b2xb1
xb1b2 to to samo co xb2b1 itd i te powtarzające się wyeliminować
1 gru 23:42
Dwiekropki: o jeny. nic nie rozumiem. ..
1 gru 23:44
Dwiekropki: hmm czyli podzielić na 2?
1 gru 23:46
Dwiekropki: czyli Ω=52 czy 28.. ?
1 gru 23:51
Basia:
no to za mało i nie dzielić
rozmieścić te b można na trzy sbosoby
bbx
bxb
xbb
x dowolne spośród 6 pozostałych czyli powtarzających się słów w 8*7*6 będzie
6*3
n=8*7*6-6*3
1 gru 23:52
Basia:
można też liczyć inaczej
słów bez b mamy 6*5*4
z 1 b 3*6*5
z 2 b 3*16
i to zsumować
1 gru 23:54
Basia:
Ω -52
sprzyjających 28
P(A)=28/52=14/26=7/13
1 gru 23:56
Dwiekropki: aha.. : ) czy ma Pani jeszcze siły na parę zadań.?
1 gru 23:58
Basia:
ja tak, jestem nocnym markiem, ale Ty nie musisz iść rano do szkoły?
a i napisz jak Ci poszło na próbnej maturze, pisałaś podstaswowy czy rozszerzony?
2 gru 00:01
Dwiekropki: muszę.. ale póki matematyki nie skończę to nie chodzę spać.. chyba, że ledwo siedzę.. :
)) mam jeszcze 6 zadań.. ale jak Pani ma już dość to zrozumiem.. : ) a o maturze
wszystko opowiem jak dostanę wyniki.. dziś Pani Prof, Nasza wychowawczyni pisała, ze
niepotrzebnie marudziłam bo napisałam całkiem przyzwoicie (cokolwiek miałoby to
oznaczać ) : ) bo właśnie Pani Profesor sprawdza Je.. bo nasza tymczasowa nauczycielka
od matematyki, o której już troszkę wspominałam (np jak bardzo mnie zachęca do zdawania
podstawy) poprosiła Panią Profesor.. : ) i całe szczęście Ona się zgodziła.. a pisałam
Rozszerzenie : ) ale strasznie głupie błędy porobiłam.
2 gru 00:05
Dwiekropki: zostawię maila mojego pati1313@gmail.com
: ) jak będzie Pani mogła dać znać na maila to będę wdzięczna, a wtedy napiszę jak z
maturą : ))
2 gru 00:07
Basia:
no to pisz te zadania, a potem ja Cię o coś zapytam tylko odszukam treść zadania; jest
tam takie jedno, że na prawdę nie wiem tzn.rozumiem rozwiązanie, ale nie widzę
uzasadnienia
2 gru 00:08
Dwiekropki: W każdej z czterech urn są po cztery kule białe, czarne, czerwone i niebieskie.
Losujemy z każdej urny po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy
co najmniej jedną kulę czerwoną?
nie mam pojęcia jak od tego znacząc ponieważ nie robiliśmy zadań tego typu.. : (
2 gru 00:08
Basia:
muszę się chwilę zastanowić
2 gru 00:12
Dwiekropki: myślę, ze możemy zrobić tym bardziej ze mam je na jutro.. ale wiem ze nikt z klasy i tak
prawie nie będzie miał bo my nie potrafimy tego. Więc jeżeli ma Pani ochotę to ja
posiedzę jeszcze. : )
2 gru 00:12
Basia:
można tu chyba zastosować schemat Bernouli'ego (a kto wie czy nie trzeba)
miałybyśmy 4 próby
p-prawdopodobieństwo sukcsu (kula czerwona) w jednej próbie
p=4/16=1/4
q-prawdopodobieństwo porażki (nie jest czerwona)
q=3/4
A` - żadna nie jest czerwona, czyli 0 sukcesów w 4 próbach
pamiętasz wzór na prawdopodobieństwo k sukcesów w n próbach? ja nie bardzo, ale chyba to
jest P(k na dole n na górze)=(n nad k)pk*qn-k
P(0 ; 4)=(4 nad 0)*(1/4)0*(3/4)4=(3/4)4
P(A)=1-P(0;4)
sądzę, że tak powinno być tylko wzór trzeba sprawdzić
2 gru 00:24
Dwiekropki: Zad. 2.7 Na balu karnawa lowym bawi si¸e 15 par. Do jednego z konkurs´ow wylosowano
5 os´ob. Jakie jest prawdopodobie´nstwo, ˙ze w´sr´od nich jest co najmniej jedna para?
Zad. 2.8 Dziesi¸eciu podr´o˙znych, w tym czterech m¸e˙zczyzn, wsiada losowo do o´smiu
wagon´ow. Jakie jest prawdopodobie´nstwo, ˙ze m¸e˙zczy´zni wsi¸ad¸a do r´o˙znych wagon´ow
o parzystych numerach, za´s kobiety do wagon´ow o numerach nieparzystych?
znalazłam w internecie treści.. szkoda ze dopiero na to wpadłam.. ; / jeszcze tylko te
dwa .. bo na wiecej nie mam sily
2 gru 00:24
Basia:
wzór jest dobry tylko symbol inny Pn(k)
2 gru 00:26
Dwiekropki: hmm.. uwielbiam kiedy Pani X zadaje Nam zadania jakich nie mieliśmy. Bo nie mamy pojęcia
co to za schemat.. : (
2 gru 00:26
Basia:
2.8 to tak jak z tą windą i piętrami; spróbuj sama a ja podłubię przy 2.7
2 gru 00:28
Dwiekropki: 2.8 : Ω=10
8
A= 4
4 * 6
4
2 gru 00:31
Basia:
15 par czyli 30 osób
wybieramy 5 spośród 30 czyli (30 nad 5), bo kolejnośc nie ma tu żadnego znaczenia
A- przynajmniej 1 para
A` - żadnej pary
tu chyba tylko na chłopski, zdrowy rozum można działać
wybieramy 1 osobę dowolnie czyli 30 możliwości
2 osobę możemy wybrać tylko z 28, bo zostało 29 ale odrzucamy "parę" do tej pierwszej
3 na 26, bo zostało 28 osób, ale odrzucamy "pary" do 1i 2
4 na 24, bo odpadają 1,2,3 i ich "pary"
5 na 22 bo odpadają 1,2,3,4 i ich pary
czyli n=30*28*26*24*22
P(A`)=(30*28*26*24*22)/(30 nad 5)
liczenie będzie dość koszmarne, ale innego sposobu nie widzę
a jak 2.7?
no cóż o schemacie Bernouli`ego poczytaj może jutro; to jest dość proste
wykonujemy n takich samych doświadczeń np. 10 razy rzucamy kostką
jakie jest prawdopodobieństwo, że 4 razy wypadnie szóstka
4 sukcesy w 10 próbach
p=1/6
q=5/6
P10(4)=(10 nad 4)(1/6)4(5/6)6
2 gru 00:42
Dwiekropki: Muszę powoli uciekać.. Brat się piekli, ze to forum tak mnie wciąga i cała matematyka :
)) ale jestem ogromnie wdzięczna. : )) i obiecuję, ze odezwę się na pocztę.. : )) a już
na pewno napisze o wynikach matury, co pewnie będzie przerażające. Raz jeszcze
dziękuję.! Dobranoc.
2 gru 00:43
Dwiekropki: oo już jest Pani.. jeszcze więc zostanę chwilkę..! Nie zasnę inaczej: )
2 gru 00:43
Basia:
oj chyba już jesteś zmęczona
każdemu podróżnemu przyporządkujemy numer wagonu
10 → 8
|Ω|=810
każdemu mężczyźnie przyporządkujemy jeden z numerów 2,4,6,8
4 → 4
czyli 44
każdej kobiecie jeden z numerów 1,3,5,7
6 → 4
czyli 46
n=44*46=410
2 gru 00:47
Basia:
cały czas jestem tylko pisanie mi trochę czasu zajęło, jeśli masz jeszcze jakieś pytania
to odpowiem, a jeśli nie to dobranoc; maila wyślę ci jutro
2 gru 00:49
Dwiekropki: wszystko do góry nogami : ( ahh. tylko dlaczego ja tak namieszałam?
2 gru 00:50
Dwiekropki: z tym też często mam problem.. mylę potęgę z podstawą.. : (
2 gru 00:52
Basia:
dlatego rysuję te 10 → 8 bo jeśli nie narysuję też mylę
2 gru 00:54
Dwiekropki: Już wiem co ja zrobiłam.. muszę mnożyć sposoby.. ; p tak zawsze to sobie tłumaczę.. a
skoro człowiek ma 8 sposobów na wejscie do wagonów.. a ludzi jest 10 to 8
10 : )
dziękuję bardzo.. już zamazują mi się literki..

Dobranoc. : )
Dziękuję bardzo mocno raz jeszcze! : )
2 gru 00:56
Basia:
Dobranoc i do następnego wirtualnego spotkania
2 gru 00:58
Dwiekropki: : )
2 gru 00:59