n
Nita: W sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki , razem 268 sztuk . Do sali weszło 460 osób . Po
zajęciu miejsc okazało się , że stosunek liczby osób stojących do liczby osób siedzących jest
równy 1:4 . Ile ławek oraz ile krzeseł ustawiono w sali
27 mar 15:49
Jack:
x − ilość stojących
4x = ilość siedzących
x+4x=460
x=92 ⇒ Siedziało 460−92=368 osób.
Teraz trzeba posadzić te osoby:
y− ilość osób siedzących w krzesłach
3z− ilość osób siedzących w ławkach (z − to liczba ławek)
y+3z=368
y+z=268
2z=100
z=50 ⇒ y=218
Zatem było 218 krzeseł i 50 ławek.
27 mar 16:05
Nita: dziękuję
27 mar 16:11
Jack: Proszę

Gdyby było mniej zawiłe wskazanie podpowiedzi, nie rozwiązywałbym do końca
27 mar 16:13