| π | ||
z pierwszego mamy, że α musiało być α= | + 2kπ. Skoro mamy do wyboru tójkąt to wiemy, że | |
| 2 |
| π | ||
α<180o więc dla k=0 otrzymamy taki kąt α= | =90o.
| |
| 2 |
| 1 | π | π | 5π | |||||
sinα= | ⇒ α= | =30o lub α=π− | = | =120o. | ||||
| 2 | 6 | 6 | 6 |
| 5π | ||
ostatnie α to α= | =150o. Sorry za pomyłkę | |
| 6 |
| π | ||
sin2α = cosα ⇒ sin2α = sin( | − α) | |
| 2 |
| π | π | |||
2α = | − α + k*2π lub 2α = π − | + α + k*2π | ||
| 2 | 2 |
| π | π | 2 | π | |||||
3α = | + k*2π ⇒ α = | + k* | π lub α = | + k*2π | ||||
| 2 | 6 | 3 | 2 |