gimnazjalista: 2 Dany jest kwadrat o boku x Gdy każdy bok kwadratu zmniejszono o 4, otrzymano kwadrat o
polu mniejszym o 32 od pola kwadratu o boku x Jaka jest długość boku mniejszego
kwadratu?
3. Mamy trzy kwadraty. Największy ma boki o 10 dłuższe od średniego, a najmniejszy o 10
krótsze od średniego kwadratu. Różnica pól między największym a najmniejszym kwadratem
wynosi 1000. Jakie długości mają boki tych kwadratów?
1 gru 21:30
gimnazjalista: Jesteś MIKI? wytłumaczysz mi jak mam to 2 robić
1 gru 21:31
Dwiekropki: Hmm.. a więc. Narysuj sobie dwa kwadraty : ) Pole pierwszego kw gdzie bok = x równa
się x2 ........... natomiast polę drugiego to (x-4)2 = x2 - 32
1 gru 21:34
Dwiekropki: x=6?;>
1 gru 21:34
Dwiekropki: przepraszam.. mamy obliczyć bok mniejszego kw więc 6 - 4 .. : ) czyli 2 : )
1 gru 21:35
gimnazjalista: hmmm...
1 gru 21:36
gimnazjalista: bok krotszego kwadratu 2 (x=6) tak?
1 gru 21:38
gimnazjalista: a czemu tam ma być 32?
1 gru 21:39
gimnazjalista: jestes Dwiekropki?
1 gru 21:45
Dwiekropki: tak już jestem.. jakie pytania?
1 gru 21:51
Dwiekropki: jeszcze raz.. : ) W Dużym kw mamy bok równy x. A więc Jego Polem wynosi x
2 .. bo Pole
to bok razy bok. : )
Natomiast drugi kwadrat jest mniejszy. Każdy bok zmniejszonono o 4.. więc bbok wynosi
(x-4) .. a skoro Pole jego jest mniejsze od tego pierwszego to Jego pole równa się
(x-4)
2=x
2 - 36 .. i wyliczamy.. : )
x
2 - 8x +16= x
2 - 36
-8x = -48
x=6
a mamy obliczyć bok mnijszego kw. więc 6 - 4 = 2
1 gru 21:54
Sęp: czemu tam 32?
Jak ja to zadanko mam zapisac w zeszycie?
1 gru 21:54
Sęp: (ja jestem gimnazjalista) nie rozumiem tego zadania
1 gru 21:55
Sęp: aha

kumam a czekaj... w zbiorze mam zapisaneze wynik ma byc 2(x=6)
1 gru 21:57
Sęp: to jest to samo?
1 gru 21:58
Sęp:
dwiekropki... a umiesz zrobic to 3 zadanie? Mamy trzy kwadraty....
1 gru 22:02
Dwiekropki: a juz wiesz dlaczego 32? : )
a co do odp.. to chyba mieli na myśli to, że x małe to 2 a x duże to 6.. i zaraz
zobaczę to 3 zadanie
1 gru 22:05
Dwiekropki: Czy jest dokladnie napisane boki czy bok? bo nie wiem czy mają na mysli ze suma bokow
jest większa o 10 czy jeden bok jest o 10 dłuzszy?
1 gru 22:06
Miki: Już to miałeś rozwiazane w poprzednim poście tam gdzie jest ich ażz chyba ze 157 ok
1 gru 22:16
Miki: Masz podane rozwiązania u baja
1 gru 22:18