PLANIMETRIA
?????????: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy 12,5 a promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt jest równy 3. Oblicz pole tego trójkąta.
27 mar 15:29
Jack:

zielone linie to dwusieczne.
Mamy więc że a−3=r oraz b−3=r (trójkąty przyległe)
Wiemy, że promien okręgu opisanego do połowa przeciwprostokątnej, czyli 2r=c (2+12,5=25=c).
Zatem a−3+b−3=25
a+b=36
Wiemy że to trójkąt prostokątny, więc
a2+b2=c2=252
Dalej już prosto.
27 mar 15:56
?????????: skąd się wzięło to 36?
27 mar 16:23
Jack: no wlasnie, na ekranie pisałem... oczywiście masz rację, że zrobiłem błąd
27 mar 16:28
Bogdan:
a, b − długości przyprostokątnych,
c − długość przeciwprostokątnej, c
2 = a
2 + b
2,
R = 12,5 − długość promienia okręgu opisanego, c = 2R = 25, a
2 + b
2 = 25
2,
| | 1 | |
r = 3 − długość promienia okręgu wpisanego, r = |
| (a + b − c) |
| | 2 | |
| | 1 | |
3 = |
| (a + b − 25) ⇒ 6 = a + b − 25 ⇒ a + b = 31 / 2 |
| | 2 | |
a
2 + b
2 + 2ab = 31
2 ⇒ c
2 + 2ab = 31
2 ⇒ 2ab = 31
2 − 25
2
| | ab | |
2ab = 336 /:4 ⇒ |
| = 84 |
| | 2 | |
Odp.: Pole P = 84.
28 mar 00:15
zuzka062: oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych
długości 5 i 12. Proszę najepiej o jakiś rysunek
7 kwi 18:35
lols:
19 lis 21:43