zadanie
Kamil: Plis:− Agnieszka, planując wycieczkę za miasto, postanowiła kupic termos. W sklepie
były dwa rodzaje
termosów: białe i czerwone. Biały termos miał średice dwa razy większą niż czerwony, ale za to
był dwa razy niższy.
a) Który z termosów ma wieksza pojemnośc?odpowiedź uzasadnij.
b) Pojemność czerwonego termosu jest równa 0,75 litra. Jaka jest pojemnosć białego termosu?
27 mar 12:14
Marcin: Dla uproszczenia zakładamy, że termos jest walcem. Wzór na objętość walca :
V = π r2 h ( r = promień h = wysokość )
a) biały = π (2r)2 12h = 2 π r2 h
czerwony = π r2 h
termos biały ma dwa razy większą objętość dla dowolnych r,h>0 ma .
b) Jeśli termos biały ma dwa razy większą objętość niż czerwony, wtedy dla termosu czerwonego o
V=0,75l termos biały ma V=1,5l
27 mar 12:28
Kamil: Dzięki mam nadzieję że dobrze.
27 mar 13:08