narysuj okrag , wyznacz współrzedne osrodka okregu i jego promien.
daboia: bardzo prosze o pomoc

x
2 + y
2 − 4x +2y − 4 =0
27 mar 11:50
everyman:
(x2 − 4x + 4) − 4 + (y2 + 2y + 1) − 1 − 4 = 0
(x−2)2 + (y+1)2 = 32, środek [2,−1], r=3
27 mar 12:00
tom: zobacz
1468 zadania
1734
musisz równanie doprowadzić do postaci (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x
2−4x) + (y
2+2y) −4 = 0
(x−2)
2 −4 + (y+1)
2 −1 −4 =0
(x−2)
2 = (y+1)
2 = 3
2 stąd S=(2; −1) r=3
27 mar 12:01
Gustlik: Najprosciej skorzystać ze wzorów na przejście z postaci ogólnej do kanonicznej, nie trzeba
wówczas wyszukiwać liczby, która pasowałaby do wzorów skróconego mnozenia:
Postać ogólna:
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
Postać kanoniczna:
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
Współrzędne środka liczysz ze wzorów:
a promień
r =
√a2 + b2 − C
Zatem:
x
2 + y
2 − 4x +2y − 4 =0
r =
√22 + (−1)2 − (−4) =
√4 + 1 + 4 =
√9 = 3
Środek S = (2, −1). promień r = 3
29 mar 01:37