ciagi
miśka: Wyznacz wszytskie wartości parametru m, dla których instnieje takie x, że liczby
5
1−x+5
1+x, 0,5m , 25
x+25
−x są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
wskazówka jest taka: wykaż, że jeśli a>0 to a
x+1/a
x ≥2
prowsze o pomoc, zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrac
27 mar 11:37
miśka: i w trzecim wyrazie ciągu pomyliłam sie w zapisie powinno byc 25x+25−x
27 mar 11:39
Jack: przedstaw 25x jako 5(...)
25x+25−x −0,5m=0,5m−51−x+51+x
z tych piątek zrób a*5x lub b*5−x.
Poupraszczaj i zastanów się nad sensownym podstawieniem.
27 mar 11:46
miśka: i zostaje mi postać:
m−5*5−x−5*5x−52x−5−2x= 0
co z tym dalej?
27 mar 12:16
Jack: 5*(5
x+5
−x)+25
x+25
−x=m
| | 1 | |
Wiemy, że jeśli a>0 to ax+ |
| ≥2
|
| | ax | |
dla x≠0 mamy 5
x+5
−x≥2
dla x=0 mamy 5
x+5
−x=2
Analogicznie dla 25
x+25
−x
| | 1 | |
Wiemy, że jeśli a>0 to ax+ |
| ≥2 (□)
|
| | ax | |
Zatem dla x=0 mamy:
5*2+2=m ⇒m=12
Jeśli x≠0, to m>12 (bo 5*(5
x+5
−x)+25
x+25
−x>12)
Odpowiedź będzie taka: dla m≥12 istnieje x taki, że wspomniane wyrazy tworzą ciąg arytm.
Dowód
(□):
Niech a>0.
a
2x+1≥2a
x
a
2x−2a
x+1≥0
(a
x−1)
2≥0 ⇒ zawsze spełnione
koniec dowodu.
27 mar 14:43