ciagi arytmetyczne
monika: Ciąg a
n jest arytmetyczny. P
m oznacza sumę m początkowych wyrazów o parzystych numerach tego
ciągu. Znajdź wzór na n−ty wyraz ciagu a
n, jeśli P
m=2m
2−3m.
Znalazłam juz rozw do tego zadania w necie, ale mam tez swoj sposób, nie widze w nim błędów ale
wynik niestety mi sie nie zgadza. prosze o spr

moje rozw:
a
m= P
m−P
m−1=2m
2−3m−2(m−1)
2+3(m−1)=4m−5
a
m−1=4(m−1)−5=4m−9
poprawny wynik to 2n−5
proszę o pomoc !
27 mar 09:27
Bogdan:
Dzień dobry.
Ciąg ar.: a1, a2, 23, .... (nie znamy wzoru na sumę jego n początkowych wyrazów,
a Ty przyjęłaś, że Pm jest sumą n początkowych wyrazów
tego ciągu).
Ciąg ar.: (bm): b1 = a2, b2 = a4, b3 = a6, ....
(Pm = 2m2 − 3m jest sumą m początkowych wyrazów ciągu
(bm), a nie ciągu (an))
bm = Pm − Pm−1 = 4m − 5
a2 = b1 = −1, a4 = b2 = 3,
stałą różnicą ciągu (an) jest r = 2, a1 = a2 − r = −3
an = −3 + (n − 1)*2 = −3 + 2n − 2 = 2n − 5.
27 mar 15:05