zadanko
Kamil: Plis, zadanie tekstowe:: Nauczyciel przedstawił uczniom następujący system oceniania: pracom
klasowym przypisuje wagę
40, odpowiedziom ustnym 20, pracom domowym 10. Do wystawienia oceny semestralnej używa
średniej ważonej. Jaką ocenę powinien otrzymać z ostatniej pracy klasowej ten uczeń, który
uzyskał do tej pory oceny: z prac klasowych 3 i 4, z odpowiedzi ustnych 5 i 4, a z pracy
domowej 3, jeśli na koniec semestru chciałby dostać 4
Zakładamy , że uczeń nie otrzyma już innych stopni.
27 mar 08:52
monika: w1=40 , x1=3 i x1=4 i n niech będzie niewiadomą
w2=20 , x2=5 i 4
w3=10, x3=3
sw= 4
musisz skorzystac ze wzoru na średnią ważoną , czyli ogółem
sw=(x1*w1+x2*w2+x3*w3...) : (w1+w2+w3+...)
27 mar 09:42