karmnik: log2x+2log(10x)=17
Bardzo proszę o pomoc.
1 gru 18:59
Basia:
log2x+2log(10x)-17=0
teraz zastosuj prawo log(a*b)=loga+logb do wyrażenia 10x i zastanów się co dalej; za
chwilę tu zajrzę
1 gru 19:06
karmnik: 
Wszystko jasne. Teraz to się stukam w głowę hehe...
Dziękuję bardzo!
1 gru 19:15
karmnik: A taki przykładzik:
2/(2+log2x) - 1/(log2x-1) = 0
mi wychodzą 3 rozwiązania jak zrobię, a ma być jedno, x=16.
1 gru 20:02
Miki:
Nie bierzesz pod uwagę założenia ,że log
2x ≠ -2 i log
2x ≠ 1
i dlatego

i założ ,że x>0
log
2x = t
2 1
--------- - --------- = 0 założ. t≠ - 2 t≠ 1
2 + t t - 1
t - 4
--------------- = 0 <=> t-4=0 <=> t= 4 bo mian nie może być zerem


!
(2+t)(t-1)
i już masz odp log
2x=4 <=> x = 16
1 gru 20:23
karmnik: No właśnie

Tak mi wychodzi. Dziękuję.
1 gru 20:33