maja:
Prosze o pomoc, nie wiem od czego zacząć i będę bardzo wdzięczna za wsparcie.
Mam zadanie o następującej treści:
Rozwiąż równanie i nierówność z wartością bezwzględną
1
a) / 6 - x / + / --- x - 3 / = 3
2
b) 2/ x - 4 / + / 3x - 12 / < lub równe 4 + / 8 - 2x /
1 gru 18:51
Basia:
musisz rozważyć 4 przypadki:
1. 6-x≥0 i 1/2x-3≥0 ⇔ -x≥-6 i 12/x≥3 ⇔ x≤6 i x≥6 ⇔ x=6
wtedy równanie ma postać
|0|+|0|=3
0=3
jest więc sprzeczne
2. 6-x≥0 i 1/2x-3<0
3. 6-x<0 i 12/x-3≥0
4. 6-x<0 i1/2x-3<0
2,3,4 spróbuj rozwiązać sama
1 gru 19:12
maja: Niestety dalej nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi. Szkołę kończyłam jakieś 15
lat temu i wszystko już uleciało z mojej głowy.Przez dwie godziny próbowałam to
zrozumieć, ale nie wiem skąd się to wszystko wzięło. Proszę o więcej szczegółów. Z góry
dziękuję.
1 gru 21:28
maja: 1
a) / 6 - x / + / --- x - 3 / = 3
2
b) 2/ x - 4 / + / 3x - 12 / < lub równe 4 + / 8 - 2x /
Nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi. Szkołę kończyłam jakieś 15
lat temu i wszystko już uleciało z mojej głowy.Przez dwie godziny próbowałam to
zrozumieć, ale nie wiem skąd się to wszystko wzięło. Proszę o więcej szczegółów. Z góry
dziękuję.
Pomóżcie

!
1 gru 21:49