Czy ktoś może mi pomóc?
Emm: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów
jest równa 10, a wyrazy trzeci, piąty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.
25 mar 22:52
Emm: Błagam pomóżcie..!
25 mar 23:02
Anna: pomagam
25 mar 23:26
Jack: a
1+...+a
5=10
a
2=a
1+r
a
3=a
1+2r
podobnie a
4 i a
5 można przedstawić.
a
1+a
1+r+a
1+2r+a
1+3r+a
1+4r=10
5a
1+10r=10 ⇒ a
1+2=
a3=2
a
52=2*(a
13)
(a
3+2r)
2=2(a
3+10r)
z tego r wyliczysz i dalej po prostu do wzoru.
25 mar 23:27
Jack: nie zauwazylem... Sorry, Anno.
25 mar 23:28
Eta:
a
1 +a
5= 4 => 2a
1+4r= 4 => a
1+2r=2 => a
3=2
a
5= a
3+2r= 2+2r a
13= a
3+10r= 2+10r
2, 2+2r , 2+10r −−− tworzą ciąg geom
to:
(2+2r)
2= 2( 2+10r)
4( 1+r)
2 = 4( 1+5r)
1+2r+r
2 −5r−1=0
r
2 −3r−4=0
policz deltę ........
otrzymasz: r= 4 v r= −1
to: a
1= −6 v a
1= 4
są dwa takie ciągi
1) : a
n= a
1+(n−1)*r = 4n −10
2) a
n= −n +5
25 mar 23:35
Eta:
25 mar 23:36
Jack:
25 mar 23:39
Anna:
| | a1 + a5 | |
S5 = 10 ⇒ |
| *5 = 10 |
| | 2 | |
(2a
1+4r)*5 = 20 /:5
2a
1 + 4r = 4
a
1 + 2r = 2 ⇒ a
1 = 2 − 2r
(a
3, a
5, a
13) − ciąg geometryczny
(a
1+2r, a
1+4r, a
1+12r)
Z własn. ciągu geometr. mamy: (a
1+4r)
2 = (a
1+2r)(a
1+12r)
Po podstawieniu a
1 = 2−2r mamy:
(2−2r+4r)
2 = (2−2r+2r)(2−2r+12)
(2r+2)
2 = 2(2+10r)
4r
2+8r+4 = 4+20r
4r
2 − 12r = 0
4r(r−3) = 0 ⇒ r = 0 ∨ r = 3
a
1=2 a
1 = −4
Zatem wzór na n−ty wyraz jest:
a
n = a
1 + (n−1)*r
dla r=0 :
an = 2
dla r=3:
an = −4+(n−1)*3 = −4+3n−3 =
3n−7
25 mar 23:44
Eta:
Ooo

Witaj
Anno
Nie chce mi się szukać błędu
25 mar 23:46
Jack: Eta pisze:
"(2+2r)2= 2( 2+10r)
4( 1+r)2 = 4( 1+5r)".
Chyba tutaj.
25 mar 23:50
Jack: oo jednak nie
25 mar 23:51
Eta:
Znalazłam ten błąd

1+2r+r
2 = 1+5r
r
2−3r =0 => r=0 v r = 3
Zatem rozwiązanie
Anny jest poprawne

A mnie już oczy się "kleją"
25 mar 23:58
Anna:
Ja też już uciekam, coś kondycja słabnie i nie mogę już być tu tak długo, jak kiedyś.
Zatem dobrej nocy życzę i pozdrawiam.
26 mar 00:06