Help! jutro spr.
ala: 1.Napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b wiedzac ze przyjmuje wartosci ujemne w
przedziale (−nieskonczonosci,−4) i jej wykres jest nachylony do osi odcietych pod katem 45
stopni.
2.napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b o ktorej wiadomo ze
A) jej wykrs jest nachylony do osi x pod katem 60 oraz jej miejscem zerowym kest liczba 2
pierwiastkow z 3.
B)jej wykres jest rownolegly do prostej o rownaniu y=−4x+6 i przechodzi przez punkt P taki ze
P=(−1,7).
3.oblicz dla jakich wartosci k funkcja liniowa f okreslona wzorem
−−−− (−2k+6)x−4 kest malejaca
−−−− (3− 2k +3 przez 4)x+3
25 mar 22:44