;)
Marta: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę.
25 mar 22:42
Kasiula: x−liczba stron przeczytanych każdego dnia
y− liczba dni
x*y=480 => wyznacz x=
480y
(x+8)*(y−3)=480
x=
480y=(
480y+8)* (y−3)=480 /*y
(480+8y)(y−3)=480y
po skróceniu wychodzi Ci: y
2−3y−180=0
y1= −12 czyli odpada
y2= 15
czyli 15 dni
SPRAWDŹCIE TO BO NIE JESTEM PEWNA CZY DOBRZE ROZWIĄZAŁAM, pozdrawiam..
25 mar 23:38