Witam potrzebuje pomocy
Marta: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę.
25 mar 22:21
Marcin: Schemat rozwiązania jest taki :
1.
s − liczba stron jaką czyta dziennie
x − liczba dni przez które musiał czytać
2.
s * x = 480
(s + 8) *(− 3)=480
3.
s = 480x
4.
wartość s ( punkt 3. ) podstawiamy do równania (s+8)(−3)=480
i otrzymujemy równanie kwadratowe
5.
z równania kwadratowego wyznaczamy x = 15 dni, x>0 więc
ujemne rozwiązanie równania odrzucamy.
25 mar 23:51