matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadać zbieżność szeregu
Gandi :
Zbadać zbieżność szeregu
1
∑ 2
n
sin
3
n
25 mar 22:02
Gandi :
Bardzo prosze o pomoc
25 mar 22:06
everyman:
Wystarczy skorzystać z Kryterium d'Alemberta:
a(n+1)
Jeżeli lim
< 1, to szereg ∑a(n) jest zbieżny. Sprawdźmy:
a(n)
n→
∞
1
2
n+1
sin
3
n+1
1
2sin(
)
3
n+1
=
1
2
n
sin
3
n
1
sin(
*3)
3
n+1
= [korzystam z wzoru na sin3α = 3sinα−4sin
3
α] =
1
2sin(
)
3
n+1
=
1
1
3sin(
) − 4sin
3
(
)
3
n+1
3
n+1
2
2
1
=
= [przy n→
∞
] =
, bo sin(
) →0 dla n→
∞
1
3−4sin
2
3
n+1
3
3
n+1
1
Szereg ∑2
n
sin
jest zbieżny, c.n.d.
3
n
27 mar 02:31
Jack:
27 mar 11:26