Marcin: Pierwiastkami wielomianu są takie wartości dla których wielomian przyjmuje wartość 0.
Liczbami całkowitymi, które możesz "podejrzewać", że są pierwiastkami są dzielniki wyrazu
wolnego ( w tym wypadku liczby 6, czyli −6,−3,−2,−1,1,2,3,6 ). Równanie może posiadać
pierwiastek wymierny pq, gdzie pq jest ułamkiem nieskracalnym, to p jest dzielnikiem wyrazu
wolnego, a q jest dzielnikiem współczynnika stojącego przy najwyższej potędze wielomianu.
I dla pierwszego przykładu są to liczby x=3 x=2 x=1 Pamiętaj, że w zadaniu jest nierówność

Miłego.
Gustlik: Najszybciej schematem Hornera.
x
3−6x
2+11x−6≥0
Pierwiastków szukasz wśród podzielników wyrazu wolnego, czyli −6 − mogą być ona dodatnie i
ujemne:
Z = {1. −1. 2. −2. 3, −3, 6, −6}
Robisz schemat Hornera i wstawiasz pod puste pole oznaczone W(x) pierszy z podzielników, np. 1
− czyli dzielisz wielomian schematem Hornera przez dwumian (x−1). Na końcu dolnego wiersza
jest zawsze reszta z dzielenia − ma być ona równa 0. Jeżeli nie − wstawiasz do schematu
następne podzielniki, aż otrzymasz resztę 0.
U góry wpisujesz współczynniki wielomianu, czyli 1, −6, 11, −6. Pierwszy współczynnik
przepisujesz do wiersza poniżej. Następne liczysz wg reguły: podzielnik (czyli ten pod
W(x))*ostatni zanleziony wyraz z dołu + następny z góry, czyli:
1*1+(−6) = 1−6 = −5
1*(−5)+11 = −5+11 = 6
1*6+(−6) = 6−6 = 0
Reszta z dzielenia W(x) przez (x−1) wynosi 0, zatem zgodnie z twierdzeniem Bezout x=1 jest
pierwiastkiem.
Schemat Hornera dla tego wielomianu wygląda tak:
W(x): 1 −6 11 −6 ← współczynniki W(x)
1
1 −5 6 0 ← W(1) = 0, 1 jest pierwiastkiem
Liczby 1, −5, 6 w środkowych kolumnach (zaznaczone na czerwono) to współczynniki wielomianu
będącego wynikiem dzielenia W(x) przez (x−1). Ponieważ schemat Hornera obniża stopień W(x) o
1, otrzymujesz funkcję kwadratową x
2−5x+6.
Nasza nierówność wygląda tak:
(x−1)(x
2−5x+6) ≥ 0
Ze schematu Hornera masz jeden pierwiastek x=1.
Rozwiązujesz funkcję kwadratową:
Δ=b
2−4ac = (−5)
2−4*1*6 = 25−24 = 1
√Δ = 1
| | −b−√Δ | | 5−1 | | 4 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = 2
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 5+1 | | 6 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 3
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Masz więc pierwiastki: x=1, x=2, x=3.
Nanosisz teraz te pierwiastki na oś OX, rysujesz wykres z prawej strony zaczynając od góry, bo
współczynnik kierunkowy wielomianu (ten przy najwyższej potędze x) czyli a jest dodatni.
Ponieważ wszystkie pierwiastki są 1−krotne, wykres przetnie oś OX w każdym z nich. Nie będzie
odbicia wykresu od osi, bo nie ma pierwiastków o krotności parzystej.
Zaznaczasz pierwiastki zamalowanymi kropami, bo masz znak ≥.
Rozwiazaniem będzie:
x E <1, 2> U <3, +∞) − przedziały domknięte, bo masz ≥. (E − należy)
Drugą nierówność zrób podobnie − znajdź podzielniki −15 i wstawiaj do schematu Hornera, aż
otrzymasz resztę 0. Wyjdzie Ci funkcja kwadratowa, dalej Δ, x
1 i x
2.
Schemat Hornera w połączeniu z twierdzeniem Bezout to najszybszy sposób na rozkład wielomianów
na czynniki, jeżeli współczynniki są tak dobrane, że nie pasuje inna metoda, np. grupowanie
wyrazów, wyłączanie czynnika przed nawias itp.