Gustlik: Dane:
V = 480 cm
3
H = 10 cm
Oznaczasz krawędzie podstawy prostopadłościanu:
a=3x,
b=4x.
Rozwiązujesz prostopadłościan na "x"−ach, tak, jakby to była liczba dana.
Liczysz (w "x"−ach) przekątną podstawy z twierdzenia Pitagorasa:
d
2 = a
2+b
2
d
2 = (3x)
2+(4x)
2
d
2 = 9x
2+16x
2
d
2 = 25x
2 /
√
d = 5x
Liczysz tgα:
Liczysz objetość ze wzoru traktując x jak liczbę daną:
V = abH = 3x*4x*10 = 120x
2
Przyrównujesz tak obliczoną objętość do podanej w zadaniu i liczysz x:
120x
2 = 480 /:120
x
2 = 4 /
√
x = 2
Podstawiasz x=2 do wzoru na tgα:
α = 45
o