Funkcje
schoko_bons: Dana jest funkcja określona słownie: "Każdej liczbie całkowitej ujemnej nie mniejszej niż −5
przyporządkowano resztę z dzielenia tej liczby przez 4". Zbiorem wartości tej funkcji jest
zbiór:
A. {−1;−2;−3;−4;−5}
B. {−3;−2;−1;0}
C. {−1;−2;−3}
D. {0;1;2;3}
Bardzo proszę o rozwiązanie i ewentualnie krótkie wyjaśnienie
25 mar 21:40
Jack: podziel liczby od −5 do −1 przez 4 i zobacz jaka będzie reszta z dzielenia..
np −5:4=−1−1 bo −5=−1*4−1
itd.
25 mar 21:44
schoko_bons: no ok ten przykład rozumiem ale następne np. z −3 mi nie wychodzi
25 mar 22:50
Jack: −3:4=0−3 bo −3=0*4−3
25 mar 22:53
schoko_bons: ok juz łapie dzieki
25 mar 23:00
Jack: ok, proszę
25 mar 23:33
lukasz:
hejka pomozcie bo nie rozumiem obliczen:
podobne zadanie ale ja nie rozumiem:(
Dana jest funkcja określona słownie: "Każdej liczbie załkowitej ujemnej nie mniejszej niż
−6 przyporządkowano resztę z dzielenia tej liczby przez 5" zbiorem wartości tej funkcji jest
zbior:
a. {−1,−2,−3,−4,−5,−6}
b. {−4,−3,−2,−1}
c. {0,−1,−2,−3,−4} czy
d. {0,1,2,3,4}
18 gru 21:30