Wyznacz wszystkie liczby m
Gienek: Wyznacz wszystkie liczby m, tak by funkcja y=(2m−4)x−7 była rosnąca.
Poprosiłbym o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie. Dziękuję za uwagę i poświęcony mi czas.
25 mar 21:34
Godzio:
y = ax + b jest rosnąca dla a > 0
y = (2m−4)x − 7 => a = 2m−4
a > 0
2m − 4 > 0
2m > 4
m > 2
25 mar 21:34
xter: funkcja liniowa w postaci y=ax+b jest rosnaca , gdy wspolczynnik kierunkowy (a) , jest wiekszy
od zera. Dlatego do co jest przy "iksie" robisz tak :
2m −4 > 0
2m > 4 / :2
m>2
Dla m>2 funkcja jest rosnaca.
25 mar 21:36