pierwiastki wielomianu
zuza: Dany jest wielomian W(x) = x3 − x2 + 25x + 25 Znajdz pierwiastki tego wielomianu. wiem że
jak szukam pierwiastka to mam podstawic cos pod x tyle, ze nie dokonca wiem z kad wziasc te
liczby ktore powinnam sprawdzac... mam jechac po kolei 1,2,3,4,...?
25 mar 21:26
Godzio: dobrze przepisany przykład ?
25 mar 21:37
Marcin: Pierwiastkami wielomianu są takie wartości dla których wielomian W(x)=0 Liczbami całkowitymi,
które możesz "podejrzewać" są dzielniki wyrazu wolnego ( w tym wypadku liczby 25, czyli
−25,−5,−1,1,5,25 ).
Równanie może posiadać pierwiastek wymierny pq, gdzie pq jest ułamkiem nieskracalnym,
to p jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a q jest dzielnikiem współczynnika stojącego przy
najwyższej potędze wielomianu.
25 mar 21:38
Eta:
Też myślę ,że coś nie tak

Witaj
Godzio
25 mar 21:38
zuza: a no zle przpisalam sorry: W(x)= x3 − x2 + 25x − 25
25 mar 22:21
Eta:

W(x) = x
2( x −1) +25( x −1) = ( x−1)(x
2−25)= ( x−1)(x+5)(x−5)
podaj teraz pierwiastki tego wielomianu .....
25 mar 22:29
Eta:
O sorry , źle wppopatrzyłam :
poprawiam :
x2( x−1) +25( x −1)= (x −1)( x2+25)
x= 1 , bo x2+25 −−− nie ma pierwiastków w zb. l. rzeczywistych
25 mar 22:33