rozwiąż równianie
pikolaa: Rozwiąż równanie :
x3+4x2−2x−8+0
25 mar 20:46
oferta.nr1@gmail.com: Wyłączamy wspólny czynnik przed nawias, grupując wyrazy po dwa:
x2(x+4) − 2(x+4) = 0
Teraz z kolei wyłączamy wspólny czynnik, jakim jest (x+4):
(x+4)(x2−2) = 0
Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia: a2−b2 = (a−b)(a+b):
(x+4)(x−√2)(x+√2) = 0
Iloczyn trzech czynników da nam zero, gdy któryś z tych czynników będzie równy 0:
x+4=0 lub x−√2=0 lub x+√2=0
Ostatecznie rozwiązanie równania:
x=−4 lub x=√2 lub x=−√2
25 mar 20:56