Oblicz medianę
pikolaa: srednia arytmetyczna liczb : 6,12,8,x,3,4,8,8, jest rowna 7. Oblicz mediane podanego zestawu
liczb
25 mar 20:26
MICHAŁ KAS: pomagam
25 mar 20:28
MICHAŁ KAS: 49+x=56
x=56−49=7
3,4,6,7,8,8,8,12
| | 8+7 | |
Mediana w tym przypadku to średnia dwóch środkowych liczb |
| =152=7,5 |
| | 2 | |
25 mar 20:32
malinowa: Wyznacz liczbę x jeśli wiadomo że średnia arytmetyczna liczb 2,3,3,4,2,x,6,9,1 jest równa 4.
17 mar 20:06
bezendu:
30+x=36
x=36−30
x=6
17 mar 20:30
ada: wyznacz x, znając średnią arytmetyczną zestawu danych 15,8
26 kwi 18:18
a7: dodajemy wszystkie liczby, dzielimy przez tyle ich ich jest i przyrównujemy do średniej
| | 36+x | |
6+12+3*8+3+4+x czyli mamy 36+x dzielimy przez osiem |
| i przyrównujemy do 15,8 |
| | 8 | |
| 49+x | |
| =15,8 mnożymy obie strony przez 8 |
| 8 | |
49+x=126,4 odejmujemy 49
x=77,4
sprawdzamy
(6+12+3*8+3+4+77,4):8=........
26 kwi 18:50