jaka jest funkcja?
Gienek: Funkcja y=2(4−x) jest:
a) malejąca
b) rosnąca
c) nie jest monotoniczna
Funkcja y=−2(5−x) jest
a) malejąca
b) rosnąca
c) nie jest monotoniczna
PS: Proszę o małe uzasadnienie.
25 mar 20:25
Eta:
1) y= 8 −2x = −2x +8 wsp. kierunkowy a= −2 <0
funkcja jest malejąca
2) podobnie wyznacz wsp. "a"
25 mar 20:38
Gienek:
To będzie tak?
2) y= −10+2x= 2x−10 wsp. kierunkowy a=2>0
funkcja rosnąca
Dobrze to zrobiłem?
25 mar 20:48
R.W1.6l: Ej ale to wszystko zależy od x, więc czy jest malejąca to trzeba ustalić na przedziale, ktorego
nie mamy...
coś chyba poknociłemm, ale pani mi wmawia (chyba

) że − przed x nie znaczy że jest ujemny
albo źle pamiętam
25 mar 20:55
Gienek: Treść zadania jest prawidłowo napisana. Mam podaną funkcje i mam poprostu stwierdzić czy jest
malejąca, rosnąca, albo że nie jest monotoniczna
25 mar 20:57
Eta:
funkcja rosnąca , bo a =2 >0
25 mar 21:19
Gienek: aha czyli dobrze zrobiłem 2 przykład. Dziękuje za pomoc.
25 mar 21:21
Eta:
nie można pisać x = 1,3 −−bo to przybliżenie
poprawna odp: x = 113
25 mar 21:24
Eta:
ta uwaga do zad.
65317
25 mar 21:26