Romb - przekątne. ( proste zadanie, jak ktoś umie ;].)
Duditsu: Bok rombu ma długość 7 cm, a jedna z jego przekątnych 10 cm. Oblicz pole tego rombu.
Głowię się i nie wiem..
25 mar 20:18
Eta:
P=
12*e*f , e= 10 , a= 7
z tw. Pitagorasa :
(
12f)
2 = a
2 − (
12e)
2
f
2= 4*24 =16*6 =>
f= 4√6
P=
12*e*f=......... dokończ
25 mar 20:27
Matti: P=4√6*10 / 2
P=20√6
25 mar 20:36
Matti: Jeśli dobrze mówię.. Bo ja w tych sprawach ciemny jestem, ale myślę, że do brze jest ^^
25 mar 20:37
Dudi: I sorry, ale nick mi się zmienił..
Dudi będzie na stałe już..
25 mar 20:41
Dudi: A tak na marginesie, jestem w szkole gimnazjalnej, ale sinusami i cosinusami, etc. da się
obliczyć to? Jeżeli ktoś mógłby objaśnić, bo zakapować zakapię, ale chodzi mi o objaśnienie.
25 mar 20:44