HELP! O_o
:)): hej

muszę udowodnić, że ln x >
2(x−1)x+1
25 mar 19:49
Jack: dla x=1 nierownosc nie jest prawdziwa...
dla x>1 mamy
| | 2(x+1)−4 | | 4 | |
lnx > |
| =2− |
|
|
| | x+1 | | x+1 | |
dla x=1
dla x↗ funkcja ln x ↗
Wiec jest jasne, że nierówność zachodzi.
Rachunkowo pewnie można to ładniej przedstawić...

NIemniej to wystarcza, żeby udowodnić, że
| | 2(x+1)−4 | |
dla x>1 lnx> |
| . |
| | x+1 | |
25 mar 21:31
Marcin: Jeśli policzysz granicę funkcji gdy x→
∞ dla ln x oraz dla ułamka dowiedziesz, że dla x→
∞
ln x →
∞ oraz ułamek → 2.
Oczywiście x>0 ( ze względu na logarytm ) dlatego wyznaczasz granicę funkcji gdy x→0
otrzymujesz ln x = 0 oraz ułamek = −1.
Same rachunki są trywialne, więc pominąłem
25 mar 21:51