Pitagoras
Szugal: Pomocy
Wielkość telewizora wyraża się długością przekątnej ekranu, mierzonej w calach (1 cal =
2,54cm). Oblicz, ile cali ma telewizor, którego wymiary ekranu wynoszą 42cm na 32,5cm. Wynik
podaj z dokładnością do 1 cala.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
25 mar 19:46
Miła: Z Pitagorasa wylicz przekątną i podziel przez 2,54
25 mar 19:47
Szugal: ale jak mam to zrobić?
25 mar 19:55
Szugal: ref
25 mar 20:03
aaaa: 422+32.52=c2
25 mar 20:07
Szugal: no więc wyszło mi ze x=4√992.25 i co dalej?
25 mar 20:08
Szugal: ref
25 mar 20:18
Szugal: ref
25 mar 20:35
Wojciech: i jak masz wynik w centymetrach to podziel na 2,54
25 mar 20:37
Szugal: x=4√992.25 <− tyle mi wyszło bez podzielenia, dobry wynik?
25 mar 20:43
Szugal: ref
25 mar 21:10
Szugal: ref
25 mar 21:53
Szugal: ref
25 mar 22:53
Jack: c−przekątna tv
Liczę ze wzoru
aaaa
c=
√2820,25 (cm)
25 mar 23:00
Szugal: Jacek, mógłbyś podać nr gg?
25 mar 23:13
Jack: teraz mnie nie ma na GG

Piszę z nieosobistego komputera. Zadawaj tutaj pytania
25 mar 23:31
Szugal: mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć to twierdzenie pitegorasa, na jakiś przykładach + twierdzenie
talesa?
25 mar 23:41
25 mar 23:46