POMOCY!!!!
Monia: czesc mam problem z zadaniem prosze pomóżcie


rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane
przyprostokatne: a =
√2 − 1 b =
√6 −
√3
25 mar 18:25
R.W.16l: rozwiąż trójkąt prostokatny?
25 mar 18:27
niunia170: Pitagorasem trzeba obliczyć tak mi się wydaje
25 mar 18:29
25 mar 18:31
Eta:
można też tak: ( bez tw. Pitagorasa)
a=
√2−1
b=
√6−
√3=
√3*
√2−
√3=
√3(
√2−1)
| | a | | √2−1 | | 1 | | √3 | |
|
| = tgα= |
| = |
| = |
|
|
| | b | | √3(√2−1) | | √3 | | 3 | |
więc
α= 30
o to β= 90
o− 30
o = 60
o
więc c= 2a = 2(
√2−1)
25 mar 18:44
s: a2+b2=c2
{√2−1}2+{√6−√3}2=c2
2−2√2+1+6−6√2+3=c2
c2=12+4√2
c2=4{3+p(2}}
c=2√3+√2
25 mar 18:46