pomocy!!!
niunia170: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast C i D oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z D
do C wyjechał godzinę później niż pociąg jadący z C do D i jechał z prędkością o 9 km/h
większą. Pociągi minęły się w połowie drogi. Oblicz z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
25 mar 18:20
25 mar 18:34
Godzio: a czekaj jednak
25 mar 18:34
seba: Godzio wejdzies zna gg?
25 mar 18:35
Godzio: dobra pomoge bo we wszystkich zadaniach było " wyjechał godzinę wcześniej"
25 mar 18:36
niunia170:
25 mar 18:38
Godzio:
s = 540
t
1 = t −1
v
1 = v + 9
270 = v
1*t
270 = v * t
270 = (v+9)(t−1)
| | 2430 | |
270 = 270 − v + |
| − 9 /*v |
| | v | |
0 = − v
2 − 9v + 2430
Δ = 9801
√Δ=99
| | 9 + 99 | |
v1 = |
| < 0 odrzucamy |
| | −2 | |
ODP
v = 45 km/h
v
1 = 54 km/h
25 mar 18:41
niunia170: o moj boze co to jest

ale dzieki jakos sprobuje to szczaic
25 mar 18:43