pomocy!!!
niunia170: udowodnij, że x2 + y2≥2xy
25 mar 18:18
Dziaku: x2 + y2 = (x + y)2
(x + y)2 = x2 + 2xy + y2 ==> niewiem niestety, moze ktos inny, ja to bym jakos w ta strone
glowkowal
25 mar 18:21
Eta:
x2+y2−2xy≥0
( x −y)2 ≥0 −−− nierówność prawdziwa dla kazdego x, y€R
25 mar 18:22
Dziaku: hmm a moze :
x
2 + y
2 = (x + y)
2 ==> x
2 + 2xy + y
2
2xy ≤ x
2 + 2xy + y
2

niewiem czy dobze
25 mar 18:23
Godzio: x
2 + y
2 ≠ (x + y)
2
x
2 + y
2 = (x + y)
2 − 2xy
25 mar 18:25
niunia170: i to jest koniec zadania

25 mar 18:26
Eta: tak
25 mar 18:26
niunia170: to tylko to wystarczy napisac

? a tak slownie jakos napiszesz bo jak narazie nie rozumiem tego
25 mar 18:27
Godzio:
(x−y)2 ≥ 0
kazda liczba podniesiona do kwadratu jest dodatnia lub równa zeru
25 mar 18:31
niunia170: acha
25 mar 18:33
niunia170: dzieki
25 mar 18:33