Katy w kole
Cinu:

Oblicz
α = 120
o
β = 30
o
dobrze licze?
r − promien, więc kazdy z boków "trojkata" bedzie miec po 60
o
γ = ?
jak obliczyc γ.
25 mar 18:03
Cinu: ref. pomóżcie bo nie rozumiem tej geometrii
25 mar 18:23
R.W.16l: kąt wpisany jest dwa razy mniejszy niż srodkowy opary na tym samym łuku
z rysunku
25 mar 18:26
Cinu: γ = 30o?
Możesz sprawdzić mi inne rysunki?
25 mar 18:29
Cinu:

jak to obliczyc do **** bo nic tutaj nie widze

znam warunki
Katy wpisane w okrag oparte na tym samym luku sa rowne.
kat wpisany oparty na polokregu jest katem prostym
kat srodkowy w okregu jest dwukrotnie wiekszy od kata wpisanego opartego na tym samym luku
25 mar 18:46
Cinu: ref.
25 mar 18:53
Cinu: α − 54o
β − 86o
γ − 40o
dobrze policzylem?
prosze sprawdzic
25 mar 19:25
Jack: α jest k. wpisanym i oparty jest na tym samym łuku co inny k. wpisany równy 63o
β= 180o− (63o+54o)
γ=180o−(α+β)
25 mar 19:34
Cinu: nie rozumiem

k czyli prosta?
25 mar 19:41
Jack: k. − kątem
kąty wpisane oparte na tych samych łukach są sobie równe (bo mają ten sam kąt środkowy).
25 mar 19:43
Cinu: mnie sie juz calkowicie pokickalo, wcale tego nie rozumiem.
ja β obliczylem tak
180 − 46*2 = 88
zle?
25 mar 19:48
Cinu: ref. help. wogole tego nie rozumiem.
25 mar 20:17
Cinu: HELP
25 mar 20:57
Agata: w pierwszym beta ma 30, bo 90−69 to 30, alfa ma 120, a gamma 30
30 kwi 07:34
Agata: w pierwszym beta ma 30, bo 90−69 to 30, alfa ma 120, a gamma 30
30 kwi 07:35